Annons
Skellefteå Floorball Cup spelas under valborgshelgen och har gratis entré till samtliga matcher. "Klart att vi tappar lite intäkter på det, men det känns ju härligt att alla som vill kan gå in och titta", säger Jonas Fahlman, general manager SFBC. Foto: Pressbild/Ola Westerberg, Privat

Premiärdags – nu drar Skellefteås nya innebandycup igång: “Vill att alla ska ha roligt”

SPORT Under valborgshelgen spelas första upplagan av Skellefteå Floorball Cup, SFBC. Fler än 100 lag är anmälda till turneringen, som har planer på att bli världens största innebandycup. “Känns otroligt kul att vi hunnit bli så stora så snabbt”, säger Jonas Fahlman, general manager för SFBC.

Annons

När Megafonen når Jonas Fahlman drygt en vecka innan innebandycupen pågår intensiva förberedelser med att få de sista pusselbitarna att falla på plats.

– Vi ligger bra i fas! Vi har varit ett gäng som jobbat och planerat för det här i 15 månader, sedan februari i fjol. Med tanke på att det är något helt nytt som ska göras är känslan väldigt god, säger han.

Annons

Cupen blir en blandad turnering där flera klasser ryms under samma tak – elit, para, ungdom, dam och herr.

Fler än 100 lag är anmälda – vilket innebär att drygt 2 000 innebandyspelare kommer genomföra över 200 matcher under turneringens fyra dagar.

Sex lokala föreningar arrangerar SFBC tillsammans: Skellefteå FBC, Skellefteå IBK, Skellefteå IBS, Clemensnäs IF, Rönnskär Railcare IF och Skellefteå PSF. SFBC arrangeras för första gången 28/4–1/5 2023 och återkommer sedan årligen över valborgshelgen. Foto: Ola Westerberg/Pressbild

– Vår mission är att vi ska vara världens roligaste innebandycup, vi andas det även i förberedelserna. I arrangörsstaben pratar vi mycket om det goda värdskapet och att hitta glädjeperspektivet i alla led – för att det ska bli en rolig helg för alla, säger Jonas Fahlman.

Ett exempel på det är att de valt att ersätta utmärkelsens “matchens lirare” med “matchens glädjespridare”.

– Det behöver inte vara att man gjorde ett imponerande mål eller något sånt, utan att man istället bidrog med glädje.

Annons

Arrangörernas långsiktiga, och stora, mål är att också bli världens största innebandyturnering.

Även om de har en bra bit kvar till det målet känns det genomförbart, menar Fahlman.

– En stor förebild är Piteå Summergames. Om förhållandevis lilla Piteå som ligger ännu längre norrut kan göra en av världens största fotbollscuper kan också vi. Så vi försöker lära och inspireras av dem också, säger han.

På lördagen arrangeras en utbildningskväll. Där medverkar skelleftehamnsbördiga Pontus Boman (bilden) som till vardags är målvaktstränare i superligalaget Pixbo Wallenstam och svenska damlandslaget. Medverkar gör även tidigare Skellefteå AIK-tränaren Bert Robertsson och IBK Dalens norske landslagsstjärna Ketil Kronberg. Foto: B.A Sportphoto

Matcherna spelas på sex planer i centrala Skellefteå, vilket Jonas Fahlman lyfter fram som en av turneringens stora fördelar.

– Jag har själv varit med som förälder på cup där man behövt antingen föräldrabilar eller cupbussar som kör kors och tvärs mellan matcher. Här kan man ta sig till fots till alla hallar, säger han.

Annons

Med så många innebandyspelare i farten i centrum kommer det nog att märkas ute på stan att turneringen pågår.

– Det kommer nog att gå runt mycket människor med klubban över axeln under valborgshelgen, säger Jonas Fahlman.

Här spelas matcherna

  • Campus
  • Edda
  • Balder (två planer)
  • Lejonström
  • Flora
  • Anderstorp

Artikeln är en del av Megafonen 27/4 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons