Annons

Per Strömbro: ”Varsågod, här är mina samlade insikter”

KRÖNIKA Per Strömbro om barn, brännboll och svartsjuka: ”Det vore förargligt att inte ha delat med mig av all väsentlig vishet”

Annons

Jag föddes vid en mycket späd ålder en regnig dag i maj 1979. Jag har gissningsvis levt halva mitt liv och skaffat mig mängder av nyttiga kunskaper och strategier under tiden. Men rätt som det är går jag och dör och det vore förargligt att inte ha delat med mig av all väsentlig vishet. Så här kommer mina samlade insikter om livet, komprimerat till cirka 3 000 tecken inklusive mellanslag. Allt uppdelat i teman i någorlunda alfabetisk ordning och begränsat till de 22 viktigaste områdena i livet. Håll till godo!

Barn. Luktar fil. Ofta rätt osmarta och med bristande sinne för god kvalitet inom praktiskt taget alla områden. Men har du dem finns det ingenting i livet som är större. Rekommenderas!

Brännboll. Är du över 25? Stå över! Det är som att tigga om en rejäl sträckning i baksida lår. Ärligt talat kan jag inte tänka mig en mer idiotisk aktivitet än att ouppvärmd gå från 0 till 100. Du är varnad.

Annons

Dans. Våga stuffa! Jag har aldrig kunnat dansa och det är min stora sorg. I mitt nästa liv ska jag sikta på en plats i den globala river dance-sfärens självklara elit.

Feminist. Var det.

Föräldraskap. Försök inte att prata som barnen gör. Alltså, använd inte samma ord som råkar vara inne just nu. Detta gäller förstås bara om du inte vill skämma ut dem. Om det senare är ditt mål finns det tvärtom få saker som överträffar ”den coola föräldern som är nere med kidsen”. De hatar det!

Gräl. Är sällan nödvändigt. Skippa personer som inte håller med om det.

Humor. Det är bra att ha ett sinne för det.

Annons

Instrument. Lär dig att spela barréackord på gitarren. Då kan du spela typ allt. Vilket för oss in på …

… hemmafester. Om det finns singelmän i åldern 18–30 år – gärna universitetsstudenter – som lärt sig barráckord bör du se till att det inte finns en gitarr i närheten. Få människor uppskattar det. Tänk bara så ofantligt många olidliga versioner av Radioheads ”Creep” som hade besparats världen om alla bara följt det rådet. Försök även att motstå varje impuls att visa ”roliga klipp” på Youtube. Det tar död på festen nästan lika effektivt som om du börjar prata politik.

Ironi. Var försiktig. I synnerhet inför barn och journalister.

Kärlek. Slösa dåraktigt på den.

Matlagning. Buljong, grädde och riktigt smör. En nypa socker och salt. Låt puttra länge. Det är allt du behöver veta.

”Nyttigt fika”. Är inte gott. Undvik.

Sex. Det är roligare med andra.

Skellefteå. En vinnare i längden.

Annons

Skor. Det här är min senast lärdom. Använda varma skor när det är kallt. Ingen kommer att tacka dig om du inte gör det. Det spelar ingen roll att de är fula. Att gå runt i powerboots är som att känna en enda lång varm kram av kärlek runt dina fötter. Du kommer att bli lycklig varje gång.

Svartsjuka. Det är den fulaste egenskap en människa kan uppvisa. Håll dig långt borta från de som är det.

Sömn. Har aldrig gjort någonting sämre.

Tobak. Ryktet stämmer – det är starkt beroendeframkallande (men jag är fri efter nästan 30 års snusande).

Unga män i grupp. Inget gott kan komma ur det. Förutom om de heter Paul, John, Ringo och George.

Vin. Billiga viner är billiga av en anledning. Ofta duger de ändå.

Äktenskap. Hitta rätt person och låt henne aldrig glömma varför hon är det. Låt henne vara den hon vill vara och gör allt för att hjälpa henne att vara det. Värdesätt varje sekund.

Gå. Lev!

Per Strömbro
per@megafonen.se

Artikeln är en del av Megafonen 23/3 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons