Hösten 2020 började den första VFX-klassen sin utbildning på Campus Skellefteå, varav många nu har landat sina drömjobb hos flera av branschens främsta arbetsgivare.
– Vi har tidigare studenter som tack vare sin spetskunskap fått toppositioner på internationella bolag, bland annat i Kanada, England och i Sverige. Sen är det tack och lov rätt många som väljer att stanna och arbeta från Skellefteå, berättar Magnus Johansson, utbildningsansvarig, som var med och startade upp utbildningen för snart tre år sedan.
Spel och film
VFX står för visuella effekter där just den här utbildningen riktat in sig på visuella effekter för spel och film, men där samma kunskaper även går att använda i till exempel reklam- eller arkitekturbranschen.
– Hela samhället använder datorgrafik för att visualisera saker idag, och det kommer bara att bli mer efterfrågat, säger Magnus.
Bara inom spelindustrin saknas 25 000 personer att anställa i Sverige de närmaste åren, enligt en nyligen gjord undersökning. Det är bland annat med bakgrund mot den statistiken som den här yrkeshögskoleutbildningen har startats.
– För att en YH-utbildning ska få startas måste det finnas en efterfrågan från branschen, vilket det helt uppenbart gör i det här fallet, säger Magnus som är stolt över att utbildningen fått förlängt förtroende av myndigheten – och utökat antal platser.
– Det är ett erkännande att vi gör saker rätt. Roligt är också att vi har blivit uppmärksammade och erkända i branschen, och nu av många ses som den klart bästa VFX-utbildningen i Sverige.
Kopplat till näringslivet
I styrgruppen för utbildningen sitter dessutom flera av de största företagen inom spelutveckling och produktion av specialeffekter med för att se till att eleverna lär sig det som verkligen behövs, och att de programvaror och den utrustning som används är relevant och aktuell.
– Att vi jobbar nära näringslivet är en grundförutsättning för att kunna lära ut rätt saker, säger Magnus.
En av dem som går utbildningens första år är Stina Oskarsson som flyttat till Skellefteå från Köping.
– Jag gillar att skapa, och vill gärna jobba med film eller spel. Här får jag chansen att prova på båda de sakerna, säger Stina som tycker att första året har varit intensivt och roligt.
– Jag hade inte rört ett 3D-program innan, men nu kan jag jobba i flera program som jag aldrig hade hört talas om innan. Jag har verkligen lärt mig massor.
Det bästa med första året är att vi har lärt oss så många olika saker.
Hennes klasskompis David Bülow har flyttat från Katrineholm. Han hade gjort lite animation innan, men ville lära sig mer om VFX.
– Det bästa med första året är att vi har lärt oss så många olika saker, och fått prova på olika inriktningar. Det känns som en bra grund för att kunna specialisera sig mer sen, säger han.
För den som är intresserad av utbildningen så finns det fortfarande chans att söka till höstens terminstart, med sista ansökningsdag 15 maj. Läs mer och ansök på utbildningens webbplats visualmagic.se