Annons
Sponsrad artikel
Sedan utbildningen startade har könsfördelningen bland de intagna varit nära 50/50, och åldrarna har sträckt sig från 18 till 45 år. “Det ger en bra dynamik i gruppen där vi lär oss saker tillsammans, och av varandra”, säger Magnus Johansson, utbildningsansvarig. Stina Oskarsson och David Bülow, bilden, är två av eleverna som går första året på Visual Magics utbildning i år.

Framtidens VFX-artister utbildas i Skellefteå – flyttar från hela landet för att studera här: ”Bäst i Sverige”

ANNONS Sedan starten har Visual Magics VFX-utbildning i Skellefteå blivit uppmärksammad och erkänd i branschen – med utökat antal platser som resultat. “Utbildningen anses vara den bästa i Sverige”, säger Magnus Johansson.

Hösten 2020 började den första VFX-klassen sin utbildning på Campus Skellefteå, varav många nu har landat sina drömjobb hos flera av branschens främsta arbetsgivare.

– Vi har tidigare studenter som tack vare sin spetskunskap fått toppositioner på internationella bolag, bland annat i Kanada, England och i Sverige. Sen är det tack och lov rätt många som väljer att stanna och arbeta från Skellefteå, berättar Magnus Johansson, utbildningsansvarig, som var med och startade upp utbildningen för snart tre år sedan.

Spel och film

VFX står för visuella effekter där just den här utbildningen riktat in sig på visuella effekter för spel och film, men där samma kunskaper även går att använda i till exempel reklam- eller arkitekturbranschen.

– Hela samhället använder datorgrafik för att visualisera saker idag, och det kommer bara att bli mer efterfrågat, säger Magnus.

Förutom godkända grundskolebetyg och förståelse av engelska behöver du inte ha några specifika förkunskaper. Antagningen sker via arbetsprov. “Att gilla att rita, kreativitet i allmänhet eller teknik är en fördel – men du behöver aldrig ha öppnat ett 3D-program förut. Vi tittar efter potential”, säger Magnus.

Bara inom spelindustrin saknas 25 000 personer att anställa i Sverige de närmaste åren, enligt en nyligen gjord undersökning. Det är bland annat med bakgrund mot den statistiken som den här yrkeshögskoleutbildningen har startats.

– För att en YH-utbildning ska få startas måste det finnas en efterfrågan från branschen, vilket det helt uppenbart gör i det här fallet, säger Magnus som är stolt över att utbildningen fått förlängt förtroende av myndigheten – och utökat antal platser.

– Det är ett erkännande att vi gör saker rätt. Roligt är också att vi har blivit uppmärksammade och erkända i branschen, och nu av många ses som den klart bästa VFX-utbildningen i Sverige.

Kopplat till näringslivet

I styrgruppen för utbildningen sitter dessutom flera av de största företagen inom spelutveckling och produktion av specialeffekter med för att se till att eleverna lär sig det som verkligen behövs, och att de programvaror och den utrustning som används är relevant och aktuell.

– Att vi jobbar nära näringslivet är en grundförutsättning för att kunna lära ut rätt saker, säger Magnus.

Exempel på vad tidigare elever har skapat. Se rörliga klipp på Visual Magics hemsida via länk längst ner i artikeln.

En av dem som går utbildningens första år är Stina Oskarsson som flyttat till Skellefteå från Köping.

– Jag gillar att skapa, och vill gärna jobba med film eller spel. Här får jag chansen att prova på båda de sakerna, säger Stina som tycker att första året har varit intensivt och roligt.

– Jag hade inte rört ett 3D-program innan, men nu kan jag jobba i flera program som jag aldrig hade hört talas om innan. Jag har verkligen lärt mig massor.

Det bästa med första året är att vi har lärt oss så många olika saker.

Hennes klasskompis David Bülow har flyttat från Katrineholm. Han hade gjort lite animation innan, men ville lära sig mer om VFX.

– Det bästa med första året är att vi har lärt oss så många olika saker, och fått prova på olika inriktningar. Det känns som en bra grund för att kunna specialisera sig mer sen, säger han.

För den som är intresserad av utbildningen så finns det fortfarande chans att söka till höstens terminstart, med sista ansökningsdag 15 maj. Läs mer och ansök på utbildningens webbplats visualmagic.se

VFX-artist för spel och film

Visual Magic – VFX-artist för spel och film är en toppmodern yrkeshögskoleutbildning som ger spetskompetens inom digitala, visuella specialeffekter (VFX).

Utbildningen sker på Campus Skellefteå, heltid, med nästa start hösten 2023.

Sista ansökningsdag: 15 maj

Läs mer och ansök på visualmagic.se

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Visual Magic.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons