Det har hängt i luften i ett och ett halvt år, men nu är det klart att Västerbottensteatern lämnar sina gamla lokaler på Nordanå för att helt och hållet flytta in på Sara kulturhus i höst.
– Det är superroligt att kunna jobba för fulla muggar utan att vara i två olika lokaler, säger Kalina Wallenberg, marknadschef på Västerbottensteatern.
När kulturhuset stod klart under 2021 flyttade delar av Västerbottensteatern in i huset. Som en producerande teater behöver verksamheten ha tillgång till lokaler att repetera i under längre perioder, vilket då inte bedömdes som möjligt på kulturhuset. Teatern behöll delar av sin verksamhet i de gamla lokalerna på Brunnsteatern, något som kritiserades internt av personal på teatern.
Kalina Wallenberg förklarar att det var tidiga prognoser som avgjorde att teatern inte fick full tillgång.
– Det var inte Västerbottensteatern som någonsin tänkte att de nya lokalerna inte skulle fungera.
Käftsmällen
Representanter för fackförbundet Scen och film i Skellefteå har tidigare uttryckt kritik angående det faktum att teatern tappade sina egna tekniker i samband med flytten, men också att teatern inte kunnat repetera på kulturhuset.
– Det var det vi opponerade mot sedan den första käftsmällen när vi insåg att vi inte har lokaler att repetera i. Det har varit vårt mål hela tiden att det här skulle lösa sig, säger Mia Asserud, facklig ordförande.
Det har varit en utmaning för personalen på Västerbottensteatern sedan den delvisa flytten, framför allt har arbetet inte flutit på så bra som det hade kunnat, säger Mia.
– Det har varit tungjobbat att repetera på ett annat ställe, med mycket transporter och planering.
Att Västerbottensteatern till slut kan flytta in i kulturhuset säger Mia beror på bland annat att kommunen släppt på sina bokningsprinciper, det vill säga regler för hur lokalerna får nyttjas. Nu ligger de besluten hos de som är verksamma i kulturhuset.
Men det har också handlat om personkemi, tror hon.
– Vi har två vd:ar som kan prata med varandra nu och är överens.
Personkemi
Västerbottensteaterns vd Challa Gustavsson, och kulturhusets vd Anna Jirstrand Sandlund sitter avslappnade i varsin stol i ett stort rum på kulturhuset. Huruvida det var personkemin mellan de två som lett till att teatern nu kan flytta in i det stora trähuset kan de inte inte svara för, men det ligger nog något i det.
– Du blir ju sällan osams med någon, säger Anna och tittar på Challa, och lägger till:
– Och jag är ett typiskt mellanbarn, en diplomat.
Challa håller med. Hon tror dessutom att båda har erfarenhet att leda verksamheter i förändring och att samarbeta med andra.
– Vi vet båda att det inte är farligt att vara osams.
Båda vd:arna är jämngamla i sina roller, och ingen av dem var med när det stormade som mest kring Västerbottensteaterns flytt för ett och ett halvt år sedan. De tror att orsaken till att det blev som det blev handlade om okunskap.
– Det fanns nog för lite kunskap om hur det funkar i ett sånt här hus. Det har behövt ta tid att verkligen landa i huset, säger Anna.
Challa, som har en bakgrund på Dansens hus i Stockholm, blev förvånad över idén om att flytta in en producerade teater till lokaler som delas med gästspelande föreställningar, skulle vara omöjlig. Det är inte hennes egen erfarenhet. Tvärtom så finns det många fördelar, menar hon.
– Vi får tillgång till helt andra möjligheter. Det uppstår mer interaktion som leder till inspiration. En synergieffekt, säger hon.
De påbörjade arbetet med att ”lägga pusslet”, och det visade sig vara betydligt enklare än vad de först hade trott.
– Vi tänkte hela tiden att det skulle funka, men det var faktiskt färre hinder än vad vi trodde, säger Challa.
Är ett krav
Anna menar att ett fungerande samarbete mellan Västerbottensteatern och kulturhuset inte bara är bra, det är ett krav.
– Skellefteå är ett speciellt ställe i landet. Det krävs av alla att vi jobbar innovativt, vi måste tänka nytt.
– Man kan säga att vi inte bara samarbetar med varandra, vi samarbetar med staden, det är det stora pusslet. När vi flyttar frigörs lokalerna på Nordlandergatan som kan användas av andra verksamheter. Sedan kan de verksamheterna också vara här i Sara. Möjligheterna till kulturskapande ökar, säger Challa.
Ett stort steg
Mia Asserud, facklig ordförande, visste om förändringen innan den övriga personalstyrkan på teatern. Hon tog emot beskedet om en slutgiltig flytt med stor glädje.
– Vi skulle nästan behöva öppna en flaska bubbel för att fira det här, det är ett stort steg, säger hon.