Annons
Vinnare på Alvargalan 2023. Foto: Patrick Degerman

De blev vinnare på Alvargalan 2023 i Skellefteå – se hela listan här

NYHETER Nu är det klart vilka som prisades på årets näringslivsgala i Skellefteå.

Annons

Alvargalan 2023 arrangerades på Sara Kulturhus den 17 mars – och under festliga förhållanden avgjordes vilka företag och personer som blev vinnare.

Du ser hela listan nedan. Grattis!

ÅRETS TJÄNSTEFÖRETAG

Skellefteå Bildemontering

”Som en viktig byggsten i regionens gröna omställning har teamet på Skellefteå bildemontering på ett smart och genomtänkt sätt bevisat att återvinning och återbruk går att utföra med god lönsamhet. Förutom att ta tillvara detaljer som fortfarande fungerar, är den långsiktiga vinnaren vårt klimat.”

ÅRETS HÅLLBARA FÖRETAG

Green Flight Academy

”Skellefteå är en plats som bidrar starkt till den gröna omställningen och den globala innovationsförmågan. Vi behöver vara tillgängliga för omvärlden och kunna ta oss till och från Skellefteå, vilket gör flyget till en ödesfråga. Green Flight Academy slår huvudet på spiken genom att vara världens första gröna flygskola och samtidigt bidra till en stärkt tillgänglighet genom utvecklade transporter. Utvecklingen av mer hållbara flygtransporter är en i tiden mycket relevant och viktig fråga för näringslivet, inte minst Boliden som är ett av Skellefteås mest reseintensiva företag. Med No Plan B som huvudägare är Green Flight Academy en föregångare inom det lokala entreprenörskapet, som bidrar till både lokal och regional utveckling.”

Annons

ÅRETS UNGA ENTREPRENÖR

Alexander Harpa

”Att lyckas slå in sig på den redan väletablerade marknaden för funktionsdrycker kräver både energi och finurlighet. Genom att knyta an till det lokala har Alexander skapat ett varumärke som tar med fjällen, skogen och midnattssolen in på butikshyllor över hela Sverige och gör att det känns som hemma.”

ÅRETS NYKOMLING

Latitude 65

”På bara ett år har Latitude 65 lyckats skapa efterfrågan i hela landet, bland annat genom att bilda samarbeten med flera kända profiler. På så sätt har de tagit marknadsandelar på en hårt konkurrensutsatt marknad inom en tuff bransch. Med konkurrenter som Nocco och Red Bull har Latitude 65 satt Jörn på kartan med sin funktionsdryck, som har en tydlig norrländsk prägel och är inspirerad av naturen. Det här är en uppstickare som visar att ingenting är omöjligt!”

ÅRETS EXPORTFÖRETAG

Latitude 64

”Med ett stort engagemang från ägare, ledning och medarbetare har Latitude 64 tagit discgolfvärlden med storm, inte bara med sitt eget varumärke utan även som en världsledande producent av ett flertal andra discgolfmärken. Med det sagt arbetar Latitude 64 inte enbart för att sätta sin egen produkt på kartan, utan även att få sporten att växa i sin helhet. Tack vare ägande och samarbete med andra stora varumärken samt med en säljorganisation som arbetar nära kunderna, har produkter tillverkade i Skellefteå tagit stor plats i framförallt USA, men även runt om i Europa.”

ÅRETS HANDELSFÖRETAG

PMU, Pingstkyrkans Second Hand

”Pingstkyrkans Second Hand arbetar med hållbar återanvändning genom försäljning av allt till hemmet eller fritiden. När second hand-varor ligger rätt i tiden både sett till trender och världsläge gör varje köp hos PMU verkligen skillnad, både för miljön och människors liv. Arbetet utförs till stor del av volontärer och överskottet går till kvalitetssäkrat bistånd. Strategin utgår från drömmen om en värld fri från fattigdom, hunger, förtryck och våld – med fokus på fred, jämställdhet och demokrati. Det gör PMU till en god affär i många aspekter och en mycket välförtjänt kandidat till Årets Handelsföretag.”

Annons

ÅRETS TILLVÄXTFÖRETAG

Compositbalkonger i Fällfors

”Compositbalkonger tillverkar och säljer balkonger till både nybyggnationer och balkongbyten. Det som gör deras produkt unik är att den patenterade betongplattan tillverkas i kompositmaterial, vilket bland annat ger fördelen av en lägre vikt. Bolaget med rötterna i Norrlångträsk har lagt in högsta växeln de senaste åren och visat att man är en stark aktör att räkna med. Genom kraftig omsättningstillväxt, hållbar lönsamhetstillväxt och en kontinuerlig ökning av antal anställda sätter Compositbalkonger verkligen Fällfors på kartan.”

ÅRETS INNOVATIONSFÖRETAG

Fumex

”Med utgångspunkt i en gediget lång historia fortsätter Fumex att hitta sätt att utvecklas. Stort fokus läggs på så kallad additiv tillverkning där produktprototyper printas med 3D-skrivare, vilket gör det möjligt att höja nivån på såväl funktion som kundnytta och design. Eftersom Fumex både utvecklar och tillverkar sina produkter själva maximerar de både flexibilitet och kvalitet, oavsett var i världen kunderna finns.”

ÅRETS VARUMÄRKE

Latitude 65

”Baserat på ädla ingredienser och med kraft, styrka och uthållighet som nyckelord har drycken tagit hyllutrymme i de flesta butiker och lockat en bred publik, som med all säkerhet kommer att bära Latitude 65 utanför Västerbottens gränser. Med medveten design, väl förankrad i vårt landskap är det här ett varumärke som har utvecklats för att växa. De välbalanserade smakupplevelserna kombinerat med en uppiggande effekt klädd i perfekt balanserad konst, resulterar i intryck som ger avtryck.”

ÅRETS SMÅFÖRETAG

Bankgatans Kafferep

”För att mindre samhällen ska leva, behövs modiga entreprenörer som erbjuder det lilla extra. Med ett gediget vackert hantverk och ett personligt utbud, gör Bankgatans Kafferep det möjligt för människor att sätta lite guldkant på tillvaron och skapa trivsel i bygden.”

Annons

ÅRETS PROFIL

Maria Broman

”Med sitt starka engagemang och goda ledarskap lyfter Maria Broman både sina medarbetare och samarbetspartners så att de tillsammans kan nå sina mål. Hon är en starkt bidragande orsak till att Skellefteås besöksnäring når nya framgångar och uppmärksammas i prestigefulla sammanhang internationellt. Mycket tack vare Maria har vi utvecklats till en plats som är väl värd att både besöka – och stanna kvar på.”

ÅRETS FÖRETAG

Lövångers Bygg

”I snart 50 år har det här familjeföretaget varit en utmärkt ambassadör för Lövångersbygden. Den tillväxtresa och omsättningsökning de gör år efter år är imponerande. Nu satsar de dessutom på att bygga en ny modern fabrik i Lövånger med kapacitet att fördubbla produktionen av byggsatser. Lövångers Bygg är kända för stor transparens både vad gäller lösningar och slutpris till kund, samtidigt som de fortsätter att ligga i framkant med att underlätta slutkundernas beslut och planering inför byggandet.”

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons