Annons
Foto: Volvo Lastvagnar

Boliden krokar arm med Volvo och testar tunga ellastbilar under jord

NYHETER Boliden tar in batteridrivna lastbilar för tunga transporter under jord. De har ingått ett samarbete med Volvo och inväntar två fordon till Kankbergsgruvan.

Annons

Det är dieselfordonen som står för de största koldioxidutsläppen i Bolidens gruvor, som det är i många gruvor. Bolaget har åtagit sig att minska sina CO2-utsläpp med 40 procent till 2030 och tittar därför på elektrifiering.

De har ingått ett samarbete med Volvo Lastvagnar och ska, som ett av de första gruvbolagen i världen, börja använda serietillverkade batteridrivna lastbilar för tunga transporter under jord.

– Vi ser samarbetet med Volvo som en fantastisk möjlighet att driva tekniken framåt, säger Dennis Forslund, projektledare på Boliden, i ett pressmeddelande.

Annons

En speciell miljö

Det här är en chans för Boliden att undersöka hur de kan anpassa sina verksamheter för fossilfria transporter, och en chans för Volvo att stresstesta sina fordon.

– Det här är ett spännande samarbete i en miljö som ställer väldigt tuffa krav, säger Jessica Lindholm, projektledare på Volvo Lastvagnar.

I en gruva finns branta lutningar, tunga laster och fukt, så de vill utreda hur fordonen fungerar här. Volvo tror att ellastbilar kan lämpa sig bra i gruvmiljön. Dels för att de är utsläppsfria och orsakar mindre buller.

Annons

Även Dennis Forslund på Boliden är förhoppningsfull.

– En stor vinning med lastbilarna är att de kommer bidra till en mer hållbar gruva, både vad gäller utsläpp och arbetsmiljö för våra medarbetare. Dessutom minskar gruvans totala energibehov eftersom eldrift är effektivare än traditionell dieselmotor samt att det är möjligt att ta tillvara den elektricitet som genereras vid motorbromsning i nerförsbackar, säger han.

Tar in en i taget

Två tunga ellastbilar kommer att levereras till i Kankbergsgruvan utanför Skellefteå. Den första ska sättas i drift under året och användas för att transportera bergbult och annan utrustning ned i gruvan.

Annons

Baserat på erfarenheterna av den första lastbilen ska senare ytterligare en lastbil tas i drift och användas för transport av berg och malm under jord.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons