Annons
Foto: Jonas Westling

Den första i norr – ny laddplats för tunga transporter redo att nyttjas

NYHETER Norra Sveriges första publika laddplats för tunga transporter står färdig i Skelleftehamn.

Annons

Bakom satsningen står Elregion Norrland, ett samarbete mellan flera stora aktörer. Skellefteå Kraft, Scania, Northvolt, Wibax, Boliden och Skellefteå kommun, som gått samman för att stödja elektrifieringen av tunga transporter.

I våras tillkännagav de att en laddplats för tunga transporter ska inrättas i Skelleftehamn, och nu står den där. Den invigdes på Näsudden i går, en strategiskt vald plats med närhet både till hamnen och de stora industrierna.

– Övergången till förnybar el som huvudsaklig energikälla är avgörande för en hållbar samhällsomställning, säger Fredrik Jonsson, affärsenhetschef för e-mobilitet på Skellefteå Kraft, i ett pressmeddelande.

Annons

De har fått hjälp med finansieringen av Naturvårdsverket. Totalt har 9,5 miljoner kronor investerats i laddplatsen, där tre lastbilar nu kommer att kunna laddas samtidigt med en effekt på 300 kilowatt.

– Nyckeln i omställningen är ett effektivt samarbete i hela värdekedjan. Med ökad tillgång till publik snabbladdning blir det tryggare för våra kunder att gå över till eldrift, berättar Jessica Björkquist, ansvarig för e-mobilitet på Scania.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons