Annons
Foto: Pexels / Jonas Nilsson

Premiär för Seniortorg Skellefteå – öppnar inom kort: ”Alla välkomna”

NYHETER Det är en generationsgemensam mötesplats där alla är välkomna för stöd, möten och inspiration. Nu på onsdag öppnar Seniortorg Skellefteå.

Annons

Ett äldrecenter har funnits i Skellefteå förut, i många år. Verksamheten höll till inne på Brogården men har varit utan lokaler sedan 2020. Nu, efter beslut i socialnämnden, kommer den att startas upp igen.

Det sker i nya lokaler och under ett nytt namn, som seniorer varit med och tyckt till om. Det nya namnet blir Seniortorg Skellefteå.

– Det klingar fint i munnen och känns som en plats där alla är välkomna. Sedan finns Seniortorg redan i bland annat Umeå och det är samma typ av koncept som vi startar här, säger Kristina Nordmark, chef för enheten för tidiga insatser, i ett pressutskick.

Annons

Öppet för alla som vill

Verksamheten startas upp i foajén i på Nordanå och kommer hålla öppet för drop-in måndag-fredag, med start nu på onsdag.

Här ska besökare kunna få tips och råd som gör det lättare att leva självständigt och hälsosamt så långe det går. Det ska också gå att testa trygghetsskapande teknik och andra typer av hjälpmedel i förebyggande syfte.

– Man kan komma in och prata med personer utifrån sina egna behov och sedan är det föreläsningar eller andra aktiviteter nästan varje dag, säger Kristina Nordmark.

Annons

– Det här ska vara en generationsgemensam mötesplats, det ska inte spela någon roll om du är senior och har med dig barnbarnen eller är barn till en senior som behöver stöd, fortsätter hon.

Invigning längre fram

På öppningsdagen kommer doktor Kurt Boman och sjuksköterska Mona Olofsson och pratar om varför fysisk aktivitet är bra för hjärta och hjärna. Senare under veckan erbjuds föreläsning med kommunens dietist.

– Vi hoppas också att man ska kunna delta digitalt på föreläsningar, så att den som vill kan sitta hemma i soffan eller mötas på den mötesplats man brukar vara på, kanske tillsammans med sin pensionärsförening eller bostadsrättsförening, säger Kristina Nordmark.

Annons

Seniortorg Skellefteå öppnar nu, men en större invigning planeras först till i sommar.

– Nu smyger vi i gång och så hoppas vi ha ett stort kalas till sommaren när vi har alla aktiviteter igång, säger verksamhetsutvecklare Maria Pahlberg i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons