Annons
Kårledarna Daniel och Monika Lovén. Foto: Jonas Nilsson

Frälsningsarméns flytt klar – okänt vad som händer med förra lokalen

NYHETER Frälsningsarmén hade ett mycket förmånligt avtal men valde ändå att lämna sin gamla lokal. Nu har de gjort sig hemmastadda i Sörböle kyrka där EFS tidigare var. Samtidigt sökes en ny hyresgäst i centrum.

Annons

Kyrkan lades ut till försäljning i samband med EFS Sörböles flytt till Sunnanå, för att fläta samman sin verksamhet med Svenska kyrkans.

Övergången var inte helt smärtfri. Vissa medlemmar hade lagt ned årtionden av arbete och engagemang på Sörböle, men för att EFS-verksamheten skulle kunna fortsätta var flytten nödvändig.

– Verkligheten är sådan att vi inte kan fortsätta där vi är nu, sade ordförande Anna-Karin Westman i slutet av 2021.

Annons

Inte långt senare hade den inkorporerats i Söderkyrkan, som den nya gemensamhetskyrkan på Sunnanå heter. I en uppföljande artikel våren 2022 berättade Anna-Karin hur bra det blivit.

– Det var vemodigt när vi bar ut korset och sådär, men allt har sin tid. Det känns jättepositivt med gemenskapen här borta på Sunnanå. Det tror jag att nästan alla kan skriva under på, sade hon.

Sörböle kyrka i dag. Foto: Jonas Nilsson

Nya kårledare tar över

Efteråt hängde frågan i luften, vad kommer att hända med de tomma lokalerna? Sörböle kyrka hade till exempel kunnat omvandlas till ett spektakulärt bostadshus, nuvarande detaljplan tillåter det, men för köparen blev det aldrig aktuellt.

I dag har Frälsningsarmén gjort sig hemmastadd här. Kårledarna Daniel och Monika Lovén tog sina sex barn och flyttade till Skellefteå i somras, för att blåsa nytt liv i verksamheten.

– Efter pandemin har Frälsningsarmén varit i en nystartsfas. När vi kom till Sörböle var det mycket som att starta upp en ny verksamhet, säger Daniel.

Annons

– Vi bodde i Haparanda förut och mycket är fortfarande nytt för oss också. Ny stad och ny församling, säger Monika.

Haft fördelaktigt avtal

Tidigare, faktiskt ända sedan 60-talet, har Frälsningsarmén gått att hitta nära torget. Ingången har legat på Kanalgatan alldeles intill H&M. Här har de både haft centrumläge och ett väldigt förmånligt avtal.

– Frälsningsarmén upplät mark när man skulle bygga det som är Vintergatan-komplexet i dag. Som gengäld byggdes en lokal särskilt för oss. Vi har inte varit hyresgäster på så sätt, utan har bara betalat för verksamhetsdriften ungefär, säger Daniel.

Den tidigare lokalen med ingång från Kanalgatan. Foto: Magnus Lindkvist / Arkivbild

Ändå nappade de snabbt när Sörböle kyrka-annonsen kom ut.

– Vi har inte ägt fastigheten själva och det har varit lite av en osäkerhetsfaktor, men det stora är att Kanalgatan-lokalen inte varit anpassad för dagens ändamål, berättar han.

“Relationer ligger oss nära”

Daniel beskriver det som ett paradigmskifte. Traditionellt har kyrkan anordnat möten för att tala till människor, men i dag handlar det också om att tala till varandra. Han och Monika vill skapa sammanhang för det.

– Jag tror att det ligger i tiden. Många har det tufft nu, många har existentiella frågor, och då måste vi skapa rum för det. Det här med att mötas och bygga relationer ligger oss nära, säger han.

Efter flytten till Sörböle satte de genast igång. Foto: Privat

Gemensamma middagar, filmkvällar eller annat – oavsett så ställer det andra krav på lokalerna.

– Lokalen på Kanalgatan är mest ett enda stort rum. Den är också lite eftersatt, vi hade tänkt investera och göra den fin men då kom den här möjligheten, så nu investerar vi på Sörböle istället.

Som första åtgärd har de totalrenoverat köket. För att göra utrymmet större har de öppnat en vägg till det som var sakristian förut.

– Vi vill kunna ha taco- och pizzakvällar för familjer till exempel. Alla är välkomna men det är kanske särskilt för dem som har det lite tufft, säger Daniel.

Det nyrenoverade köket. Foto: Jonas Nilsson

De har även tapetserat om i matsalen för att göra den mer inbjudande.

Diös söker ny hyresgäst

Under våren och sommaren ska Frälsningsarmén inrätta sig än mer, även Daniel och Monika som nyblivna Skelleftebor. De tror på sitt nya läge och har inte sett tillbaka.

– Vi tror verkligen på en positiv framtid här på Sörböle. Det byggs mycket i området och det är nära till stan, säger de.

Annons

Nästa fråga blir vad som händer på Kanalgatan. Frälsningsarmén överlät lokalen till fastighetsägaren Diös bara häromveckan, den sista januari. Vilka som flyttar in härnäst återstår att se.

– Vi tycker att lokalen har stor potential och är spännande i sitt uttryck, med ett riktigt bra läge i stadskärnan. Vi ser fram emot att hitta en ny passande verksamhet till ytorna, säger Maria Fjellström, affärschef på Diös.

Artikeln är en del av Megafonen 23/2 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons