Annons
Baserat på pressmeddelande
Robert Nyman, verksamhetschef för trafik vid Skellefteå kommun. Foto: Jonas Nilsson / Daniel Eriksson

Förslag om ändringar i Skellefteås busstrafik får grönt ljus: Ska bland annat öka helgtrafik till kringorter

NYHETER Det finns planer på justeringar i kollektivtrafiken med start till hösten, meddelar Skellefteå kommun i dag.

Annons

Fler helgturer för busslinjer som går utanför stan och en del mindre ändringar för lokalbussarna. Det kan invånarna vänta sig i kollektivtrafiken i höst, skriver Skellefteå kommun i ett pressmeddelande.

Detta efter måndagens möte i kommunstyrelsens arbetsutskott, där två förslag om justeringar i region- och lokaltrafiken nu har godkänts. Det innebär bland annat fler bussturer på sträckan Jörn-Boliden-Skellefteå, måndag till fredag.

– Kommande höst fortsätter vi öka kollektivtrafiken för såväl vecko- som helgtrafik runt om i kommunen. Allt fler som kan väljer att åka buss vilket ger allt fler bussturer, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Annons

Då ska även helgtrafiken förbättras på samtliga linjer till orter utanför stan, för att fler ska kunna använda bussen till både fritidsresor och arbetsresor.

– Speciellt vårdanställda hör ofta av sig och önskar bättre resmöjligheter till och från orterna, eftersom det oftast är möjligt att arbetspendla under veckan men i princip omöjligt på helgerna, förklarar Robert Nyman, trafikchef i Skellefteå kommun.

Följden blir att rekryteringen försvåras i en bransch som redan lider av personalbrist, då arbetssökande i praktiken behöver körkort för att ta anställning i ett samhälle där de inte redan bor.

Annons

– Förbättrad helgtrafik underlättar givetvis även för andra branscher och icke bilburna fritidsresor och turism, fortsätter Robert Nyman.

Ändringarna i kollektivtrafiken ska börja gälla från den 20 augusti.

Ändringar som förelås

Här är Skellefteå kommuns exempel på ändringar som görs:

  • På linje 2, Stenbacka-Lasarettet-Centrum-Skelleftehamn, kommer vissa turer att börja gå till och från Sävenäs.
  • Linje 3 kommer att få en lite annan dragning vid Svedjevägen för att möjliggöra koppling mellan linje 1 Morö backe och linje 3 mot Bergsbyns industriområde.
  • Linje 3 kommer även att börja gå till gymnasieskolorna som finns på Hammarängen igen. Sedan bussen togs bort har flera gymnasieutbildningar flyttats ut dit.
  • Nattbussen, linje 8, tas bort och integreras istället i befintlig tidtabell för linje 1 och 2.
  • Linje 9, servicelinjen Solbacken-Moröhöjden-Centrum-Lasarettet, ska ha väldigt lågt resande. På försök kommer därför varannan tur att gå direkt mellan centrum och Solbacken via E 4.
  • Linje 205, Skellefteå-Boliden-Jörn, får fler turer som går hela vägen till Jörn måndag-fredag.

Källa: Skellefteå kommun

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons