Annons
Sponsrad artikel
 • Maskinoperatören Kajsa Wallin är en av dem som jobbar i produktionen på Trelleborg i Ersmark. “Det är jättefräscht, inte alls smutsigt som industrier kan vara – och vare sig du är kille eller tjej har du lika stor chans att utvecklas”, säger Kajsa.
 • Patricia Andrewartha, säljare, och Kajsa Wallin, maskinoperatör, trivs på jobbet. “Jag trivs jättebra här. Det är en väldigt familjär känsla samtidigt som det finns goda möjligheter att hela tiden utvecklas”, säger Patricia.
 • Malin Persson vid en av maskinerna i Ersmark.
 • Tätningar, exempelvis O-ringar, i olika storlekar och former är vad som främst tillverkas på Trelleborg Sealing Solutions i Ersmark. “Det är sällan som vi säljer färdiga standardprodukter. Istället kommer ofta kunden till oss med ett problem som vi hjälper dem att lösa”, säger Peter Åström, marknadschef.

Stark framtidstro på fabriken i Ersmark • Patricia och Kajsa trivs: ”Stor chans att utvecklas”

ANNONS Framtidstron är stark på Trelleborg Sealing Solutions i Ersmark utanför Skellefteå. Stora investeringar görs löpande – och efterfrågan på personal är stor. “Bara under 2022 anställde vi närmare 50 personer”, säger Tina Hedlund, HR-chef.

Det är ett kraftigt snöfall som möter mig i Ersmark den här torsdagseftermiddagen i slutet av 2022 – men det är inget som stoppar de anställda på Trelleborg Sealing Solutions Ersmark från att göra sitt jobb. Inne i lokalerna lyser flitens lampa där olika typer av polymera tätningar, till bland annat fordons- och livsmedelsindustrin, tillverkas med högteknologisk utrustning.

– Det är en mycket trevlig arbetsplats där det finns alla möjligheter att utvecklas, både som person och i sin yrkesroll, berättar Kajsa Wallin, maskinoperatör, när hon tillsammans med säljaren Patricia Andrewartha och HR-chefen Tina Hedlund visar mig runt.

Verksamheten – med en historik som sträcker sig till 1930-talet – är en idag en del av den framgångsrika Trelleborg-koncernen.

– Företaget startades 1932 utanför Bureå med tillverkning av skor och handskar i gummi för skogs- och gruvindustrin. Verksamheten expanderade snabbt och man flyttade efter en kort tid till Ersmark, där man hade hittat större lokaler, berättar Peter Åström, marknadschef.

Tätningar, exempelvis O-ringar, i olika storlekar och former är vad som främst tillverkas på Trelleborg Sealing Solutions i Ersmark. “Det är sällan som vi säljer färdiga standardprodukter. Istället kommer ofta kunden till oss med ett problem som vi hjälper dem att lösa”, säger Peter Åström, marknadschef.

Under åren har företaget fortsatt att vara specialist på polymera material, främst gummi. Sortimentet har förändrats från skor och handskar till att leverera högpresterande tätningslösningar. En stor del av kunderna finns inom fordonsindustrin – till exempel världsledande företag som Volvo, Scania och Daimler – men även livsmedelsindustrin, exempelvis Tetra Pak, använder deras produkter.

– Det ställer väldigt höga krav på oss, både gällande kvalitet, material och renlighet samt att vi har en hållbar tillverkning, säger Peter.

På Trelleborg Sealing Solutions i Ersmark jobbar idag över 200 personer. Två av dem är Patricia Andrewartha och Kajsa Wallin. Patricia har jobbat som säljare sedan början av 2018.

– Jag trivs jättebra här. Det är en väldigt familjär känsla samtidigt som det finns goda möjligheter att hela tiden utvecklas inom till exempel ledarskap, säger hon.

Spindel i nätet

Hennes arbetsuppgifter består idag bland annat i att svara på kunders förfrågningar, upprätta offerter och se till att produkterna blir beställda, tillverkade och levererade.

– Ingen dag är den andra lik, och jag gillar att vara spindeln i nätet, säger Patricia.

Patricia Andrewartha, säljare, och Kajsa Wallin, maskinoperatör, trivs på jobbet. “Jag trivs jättebra här. Det är en väldigt familjär känsla samtidigt som det finns goda möjligheter att hela tiden utvecklas”, säger Patricia.

Kajsa Wallin jobbar i produktionen som maskinoperatör sedan mars 2018. Kajsa berättar att även om man aldrig jobbat inom industrin behöver man inte vara orolig. De som arbetar här är snabba på att hjälpa och utbilda nya medarbetare.

– Jag hade gått ekonomi på gymnasiet, men fick lära mig allt jag behövde här för att göra mitt jobb, berättar hon.

Nyligen har hon blivit ME-samordnare, där “ME” står för Manufacturing Excellence. Rollen innebär att hon ständigt ska jobba för förbättringar i produktionen.

– Det är många som tror att man inte kan utvecklas på en industri, men jag lär mig nya saker varje dag här, säger Kajsa.

Troligen unikt inom industrin

Traditionellt har industrijobb ofta setts som smutsiga och mansdominerade, men inget av det stämmer in på fabriken i Ersmark. Produkterna som levereras ut har strikta renlighetskrav varför en ren verksamhet är en förutsättning för att klara detta och idag är personalstyrkan 50 procent kvinnor och 50 procent män, vilket troligen är unikt inom industrin.

– Det är jättefräscht, inte alls smutsigt som industrier kan vara – och vare sig du är kille eller tjej har du lika stor chans att utvecklas, säger Kajsa som själv står vid maskinerna, där hon övervakar och kontrollerar produktionen.

Maskinoperatören Kajsa Wallin är en av dem som jobbar i produktionen på Trelleborg i Ersmark. “Det är jättefräscht, inte alls smutsigt som industrier kan vara – och vare sig du är kille eller tjej har du lika stor chans att utvecklas”, säger Kajsa.

Hon märker även av att det satsas på Trelleborgs anläggning i Ersmark. De senaste åren har stora investeringar gjorts.

– Det märks att de satsar på framtiden med nya maskiner, nya produkter och ett stort fokus på hållbarhet, säger Kajsa.

Under 2022 anställdes nära 50 personer till Trelleborg i Ersmark, och även nästa år kommer behov av ny personal att finnas inom flera områden.

– 2022 var ett starkt år för oss och vi har vunnit nya viktiga affärer och ökat vår marknadsandel hos våra nyckelkunder vilket ger oss goda framtidsutsikter, säger marknadschef Peter Åström.

Karriärföretag med skoterparkering

 • Verksamhet: Gummiindustri sedan 1932
 • Antal anställda i Trelleborgkoncernen: ca 22 000 personer, varav ca 7 000 personer inom affärsområdet
 • Antal anställda i Ersmark: ca 220 personer
 • Tillverkar: Gummitätningar till fordons- och livsmedelsindustrin
 • Exempel på yrkesroller som finns i Ersmark: Maskinoperatörer, Kvalitetskontrollanter, Verktygsmakare, Mekaniker, Elektriker, Lagerarbetare, Tekniker, Ingenjörer, Konstruktörer, Planerare, Säljare, Ekonomer, IT, HR, Chefer på alla nivåer
 • Karriärföretag 2023: Trelleborg har utsetts till karriärföretag 2023 av Karriärföretagen som varje år utser Sveriges mest attraktiva arbetsgivare
 • Kuriosa: Särskild skoterparkering finns

Läs mer på www.trelleborg.com

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Trelleborg Ersmark AB.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons