Annons
Foto: Jonatan Stålhös

Tingsrättens dom har fallit: Pojken döms för överfallet på Morö Backe • Påföljden: Rättspsykiatrisk vård

NYHETER Pojken i 15-årsåldern är skyldig till mordförsök och grov våldtäkt mot barn på Morö Backe i somras. Det slår tingsrätten fast. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Annons

Det var på torsdagskvällen den 7 juli som en flicka hittades allvarligt skadad i ett skogsparti på Morö Backe. Hon fördes akut till sjukvård, men ska ha fått bestående skador. Flickan har därför inte kunnat höras under polisutredningen.

En pojke blev tidigt misstänkt för överfallet. Det rådde oklarheter kring pojkens ålder då, registeruppgifter sade att han var under 15 år och därmed inte straffmyndig, men pojken och hans föräldrar uppgav att det inte stämde. En senare åldersbedömning visade att han uppnått straffmyndig ålder.

Pojken åtalades därför, misstänkt försök till mord och grov våldtäkt mot barn. Rättegången hölls i Skellefteå i oktober och enligt tingsrätten ska bevisningen ha varit övertygande.

Får rättspsykiatrisk vård

Rätten beslutade att pojken skulle genomgå en rättspsykiatrisk prövning. Den visade att han led av en allvarlig psykisk störning, både vid undersökningstillfället och under själva gärningen på Morö Backe.

När domen nu förkunnas står det klart att pojken också döms till rättspsykiatrisk vård. Han har nekat till mordförsök men döms för båda brotten. Då pojken bedöms kunna återfalla i brottslighet är vården villkorad med särskild utskrivningsprövning.

Åklagare Andreas Nyberg berättar för SVT att han ser detta som det bästa tänkbara straffet. Både han och pojkens advokat har yrkat på påföljden rättspsykiatrisk vård.

– Personen är i behov av vård och det kommer att prövas om han är lämplig att skrivas ut eller inte, säger Andreas Nyberg till SVT.

Pojken ska också betala ett skadestånd på 730 000 kronor till den utsatta flickan, har tingsrätten beslutat. Han ska även betala ett skadestånd till hennes föräldrar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons