Annons
Baserat på pressmeddelande
Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten. Foto: Jan Alfredsson / Klas Sjöberg

Luftvägsinfektionerna ökar – både influensan, covid-19 och RS-virus • Regionen: ”Väldigt stor spridning”

NYHETER Smittspridningen av luftvägsinfektioner fortsätter att öka i Västerbottens län. Det rör sig om både influensa, covid-19 och RS-virus, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Antalet konstaterade fall av influensa fortsätter att öka snabbt. Förra veckan konstaterades 101 fall av influensa i länet, jämfört med 53 fall veckan innan. Just nu ökar smittspridningen framför allt i södra Lappland och i Umeområdet. Smittan finns i alla åldersgrupper.

Även antalet fall av covid-19 har ökat. Förra veckan bekräftades 304 fall, att jämföra med 265 fall veckan innan. För covid-19 ökar smittspridningen främst runt Skellefteå och i södra Lappland.

Även antalet fall av RS-virus ökar från 5 fall vecka 48 till 14 fall vecka 49.

– Vi har väldigt stor smittspridning just nu. För influensa har vi högst andel smittade i hela landet och fallen fortsätter att öka. Därför är det viktigt att de som rekommenderas vaccination mot influensa och covid-19 tar de doser som erbjuds, om man inte redan har tagit dem. Vi har god tillgång till vaccin, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare, i pressmeddelandet.

Annons

Vaccin mot influensan

I dag har ungefär 60 procent av alla som är 65 år eller äldre vaccinerat sig mot influensa. Regionen uppmanar alla som rekommenderas vaccin att vaccinera sig så snart som möjligt, eftersom möjligheterna begränsas över jul och nyår.

Både hälsocentralerna och de centrala vaccinationsmottagningarna i Skellefteå och Umeå kommer att dra ner på sin verksamhet då.

– I år kan vi ju faktiskt träffa våra nära och kära i jul, och då är det bra om man hunnit vaccinera sig tills dess så att man har ett skydd, fortsätter Therese Thunberg.

Annons

Det finns även andra saker som går att göra för att minska risken att bli smittad.

– För alla luftvägsinfektioner gäller samma råd för att minska risken att bli smittad. Tvätta händerna ofta, undvik att röra vid ögon, näsa och mun och undvik att träffa personer som du vet är sjuka. Och om du själv skulle bli sjuk är det givetvis viktigt att du stannar hemma så att du inte smittar någon annan, säger Therese Thunberg.

Fortsatt tryck på vården

På grund av den höga smittspridningen är trycket på vården fortsatt högt.

Annons

– Det är högt tryck just nu, framför allt på akutmottagningarna och i primärvården där många av invånarna söker vård för just luftvägsinfektioner. Läget är ansträngt, men den som är akut sjuk ska känna sig trygg i att den kan söka vård som vanligt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa i pressmeddelandet.

Regionen Västerbotten noterar även att alla som är sjuka i influensa eller covid-19 inte behöver söka vård.

– Vila, se till att dricka tillräckligt och använd receptfria läkemedel för att sänka febern. Sök vård om du plötsligt blir sämre, får bröstsmärta eller andningspåverkan såsom andnöd, säger Therese Thunberg.

1177.se finns fler råd för hur man kan lindra sina besvär.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons