Annons
Skebos vd Helena Markgren och styrelseordförande Harriet Classon. Foto: Pressbild

En av tre vinnare i Sverige – Skebo prisas för sitt arbete för klimatet

BOSTAD Skebo har tilldelats branschorganisationen Sveriges Allmännyttas utmärkelse för bästa klimatinitiativ.

Annons

Tävlingen anordnas årligen för att lyfta framgångsrika exempel på hur bostadsbolag bidrar till miljömässigt mer hållbar utveckling. I år uppmärksammas tre bolag i varsin kategori, varav Skebo i Skellefteå är ett.

Skebo vinner i kategorin “klimatkrav på leverantörer” för att bolaget, på ett nytänkande och lösningsorienterat sätt, utgjort en förebild och tagit fram en modell för att klimatberäkna anbud i nyproduktion.

Annons

– Genom en nytänkande upphandlingsmodell som särskilt lyfter kopplingen mellan CO2, energiförbrukning och ekonomiskt värde, har Skebo fått resultat i form av anbud med lägre klimatbelastning och energiprestanda. Modellen är mycket användbar för alla som bygger, med stora och viktiga möjligheter att ge goda resultat, säger Sofia Hansdotter, expert på Sveriges Allmännytta, i ett pressmeddelande.

Modellen är mycket användbar.

Meningen med Skebo-modellen är att det ska löna sig att tänka klimatsmart. Det är ett utvecklingsarbete som bostadsbolaget ska fortsätta med.

Annons

– Med vår modell för anbudsutvärdering vid nybyggnation höjer vi ambitionsnivån för vårt hållbara byggande samtidigt som vi premierar innovativa klimatsmarta lösningar från entreprenörerna och deras samarbetspartners, berättar vd Helena Markgren.

De andra vinnande bolagen är Kopparstaden i Falun i kategorin “effekttoppar och förnybar energi” samt Familjebostäder i Göteborg i kategorin ”klimatsmart boende”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons