Annons
Olov Häggmark, kulturpedagog Skellefteå kommun, arrangör av UNG 22. Foto: Jonatan Stålhös

Premiär för ny ungdomsfestival på höstlovet – med aktiviteter och liveband: “Ska myllra av folk här”

NÖJE 29 oktober blir det premiär för UNG 22, en gratis endagsfestival för unga. Arrangören Olov Häggmark är förväntansfull. “Vi tar över hela Nordanå”, säger han.

Annons

I augusti började Olov Häggmark sitt nya jobb som kulturpedagog vid kommunens kultur- och biblioteksavdelning.

Första uppdraget blev att projektleda en helt ny ungdomssatsning som nu går under namnet UNG 22 – en endagsfestival riktad mot unga i högstadiet och gymnasiet.

– Vi har identifierat att det finns ett glapp i utbudet i Skellefteå, säger Olov Häggmark när vi träffas på Nordanå.

– Det finns ett otroligt kulturutbud för små barn. Och så finns ett enormt utbud för vuxna. Men däremellan finns det ett hål, och det är vad vi försöker fylla.

Annons

En stor anledning till att det här glappet har uppstått stavas pandemin. Under väldigt lång tid har det inte gått att arrangera aktiviteter som samlar många.

Det har också medfört att generationen som var 13-14 år när pandemin bröt ut inte har någon vana av att gå på evenemang. Nu håller ett helt maskineri på att starta upp.

Planen är att festivalen ska bli återkommande och att det blir ett UNG 23 nästa år, berättar Olov Häggmark. Foto: Jonatan Stålhös

– Jag vet att det bubblar av såna här tankar i stan, där många projekt just nu är i uppstartsfasen. Viljan är stor och stark, så det kommer att komma mer, säger Olov.

Men först ut är alltså dagen på Nordanå. I programmet finns bland annat spelningar med Kjells bänk, punkbandet från Mullberget, och Angelica Lindberg som många känner till för Hasse Wallsson-låten hon gjorde tillsammans med North Power.

Mer än det blir det breakdanceworkshops, spel med Café på bit, teater, ficklampsvandring på museet och en hel del annat.

Annons

– Det blir en dag för unga att prova att stå på scen och uppleva många olika konstuttryck, säger Olov.

Precis som siffran “22” i namnet antyder så finns det planer på att det ska bli ett årligt återkommande evenemang. Men innan vi har kommit så långt gäller att ta den här premiäromgången i mål.

– Det ska myllra av folk här! Man får komma och gå som man vill och ta del av olika grejer. Det blir en dag i rörelse, avslutar Olov.

Mer på gång på höstlovet

29–30 oktober: Skaparverkstad på biblioteket. Tema: Skelett
Kom och skapa med vår kulturpedagog Cathrine, ett spännande, roligt, kusligt skelett. Genom att kombinera olika skelett delar från djur och människa kan det bli oanade skelett skapelser. Hur vill du att ditt Halloween skelett ska se ut? Kom och testa och utforma din skapelse.

31 oktober–6 november: Skräckvecka på Tramponlinhuset
Årets läskigaste vecka närmar sig och spökena har börjat leta sig tillbaka till det hemsökta HALLOWEENHUSET. Under Höstlovet kommer inte parken vara sig lik…Veckan kommer innehålla tävlingar, maskerad, disco, spöktunnel m.m. Vår populära spöktunnel är öppen flera gånger varje dag.

31 oktober: Serietecknarworkshop med Johan Unenge
Kom och lär dig teckna med författaren och serietecknaren Johan Unenge. Han lär ut sina bäst trix och tips. Från 8 år.

1–3 november: Höstlov på Skellefteå museum
Varmt välkommen att besöka Spelhålan på Forskarrum Nordanå under höstlovet. Från 7 år. För den pysselsugna håller även museets pedagog Sandra öppet i lokalen bredvid Barnsia. Här får du göra ansiktmasker, lära dig mer om fladdermöss och kanske till och med pyssla en egen? Från 3 år.

2–3 november: Sagoäventyr: Källarhäxans hemlighet
Kom och var med på ett riktigt Sagoäventyr där vi tillsammans hjälper häxan att lösa förtrollningen. Vad är det för någonting som häxan är rädd ska hända? Under ledning av Nordiskt Berättarcentrums pedagoger undersöker vi, både barn och vuxna tillsammans, Kulturhusets alla vrår i jakt på ledtrådar.

5 november: Syjunta och dansworkshop
Vi möts i Konstverkstan och syr, väver, lägger, lagar och stickar. Om du har ett kärt klädesplagg du vill laga eller kanske ett minne från någon som du vill återskapa så får du gärna ta med det. Material finns annars på plats, och vi kan lära ut hur en lägger band. Efteråt blir det dans-workshop där vi jobbar med övningar kring fantasi, minnen, medvetenhet och hur vi relaterar till varandra. Vi jobbar utifrån lekfullhet och tanken att alla kan skapa dans oavsett erfarenhet!

6 november: Fifa-turnering på biblioteket
Söndagen den 6 november går höstens turnering av stapeln. Kom hit och träffa fler som älskar spelet och som älskar fotboll. Vi kommer ha två stora skärmar i gång samtidigt. Tveka inte. Ta på dig lagtröja och anmäl dig nu via länken. Kanske är det just du som kommer stå som ensam vinnare.

Mer evenemang och detaljer med tid, plats och pris finns på visitskelleftea.se.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons