Annons
Olof Wretling har uppträtt på Nordanåteatern med alla föreställningar han jobbat med under hela sin karriär. "Att få komma med den här berättelsen till Skellefteå är därför lite som att komma hem", säger han.

Olof Wretling gör trippla shower – hyllar anrika Skelleftescenen: “En av topp tre scener i Sverige”

NÖJE Under Berättarfestivalen gör Klungan-profilen Olof Wretling inte mindre än tre uppträdanden med föreställningen Kaffet. Och han gör det på en av sina favoritscener. “Nordanå är en av topp tre scener i Sverige”, säger Olof Wretling.

Annons

Den som lyssnat på radioprogrammet Mammas nya kille känner igen Olof Wretling från karaktärer som Katla, livscoachen Peter Nilsson och Mangan.

Förmågan att hoppa mellan olika roller tar han med sig till föreställningen Kaffet. Då ska han spela sig själv i möte med bygdens tre författargiganter Sara Lidman, Torgny Lindgren och P-O Enquist.

– Jag har lyssnat mycket på dem sedan innan i talböcker, men det är en helt annan sak att försöka härma. Att dissekera och dela upp deras sätt att prata, säger han.

Annons

Kaffet är en berättarstandup som grundar sig från ett av hans Vinterprat i Sveriges radio.

Själva bakgrunden är en egen upplevelse från när han en gång delade tågkupé med de tre författarna. I dag kan det kännas otroligt att ha fått uppleva ett möte med dem tre samtidigt, men enligt Olof Wretling är det inte så konstigt som det låter.

– Sara bodde i Umeå vid tillfället. De brukade medverka under de väldigt tidiga versionerna av Littfest och kunde fylla Idun under sina författarsamtal, säger han.

Olof Wretling har gjort sig känd bland annat med radioprogrammet Mammas nya kille, sina Vinterprat – och sin medverkan i SVT:s Bäst i test. Foto: Pressbild

Föreställningen blir en del av Berättarfestivalen. Olof Wretling har länge följt festivalen på håll och säger att han hade i bakhuvudet när turnén bokades att det hade varit fint om föreställningarna kunde sammanfalla med festivalen.

– Stand up, humorn och teatern ligger mig varmt om hjärtat, men berättandet var ju hur det började för mig, säger han.

Annons

Berättartraditionen är något han har med sig från uppväxten.

– Det var så man gjorde i min släkt och familj, man ställde sig upp och berättade och skojade, och lät berättelserna kroka i varandra, säger han.

För Olof var det viktigt att få göra föreställningen just på Nordanåteatern.

– Jag har inte varit på Sara kulturhus än, och det är säkert en jättefin scen, men jag älskar Nordanå. Det är en av topp tre scener i Sverige enligt mig, säger han och lyfter storleken och publikkontakten man kan få där.

– Jag har hållit på med teater länge nu och i princip allt jag uppträtt med har fått nå Nordanå. Att komma med den här berättelsen till Skellefteå är därför lite som att komma hem, jag är så peppad.

Artikeln är en del av Megafonen 13/10 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons