Annons
Skådespelaren Malin Vispe flyttade till Skellefteå för ett jobb på Västerbottensteatern. Foto: Jonatan Stålhös

Malin Vispe gör sig redo för 13 roller – i samma föreställning: ”Kommer att vara mycket fantasi och humor”

PERSONPORTRÄTT Hon kom till Skellefteå för ett jobb på teatern. Nu gör sig skådespelaren Malin Vispe redo för inte mindre än 13 roller i den kommande föreställningen De 39 stegen. “Det här är en underbar plats att jobba på”, säger hon.

Annons

Inne i Västerbottensteaterns gamla lokaler vid Nordanå är lunchpausen över för den lilla teateruppsättningen. Repetitionerna till den kommande föreställningen De 39 stegen inleddes för bara två dagar sedan.

Manuset har inte satt sig riktigt och gruppen är fortfarande nya för varandra, men det är en rolig period att vara i, enligt Malin Vispe.

– Början är alltid spännande, och lite nervöst. Det är ett nytt blad, en ny regissör och man vet inte alltid vad förväntas av en, säger hon.

– Senare i processen brukar jag alltid komma in i en svacka där jag undrar vad jag håller på med. Så har det alltid varit, oavsett föreställning. Sen närmare premiär känns allting bra ändå.

Annons

Man hör så ofta om de målmedvetna karriäristerna, de som visste redan som treåringar vad de skulle ägna sina liv åt.

Så var det inte för Malin. Det skulle dröja tills hon var 21 innan hon började skådespela.

Då insåg jag att det var rätt kul att stå längst fram på scenen istället för längst bak.

Men hon var inte utan scenvana. Uppväxten i Åsele präglades framför allt av idrottande – och musik. Hon spelade i olika band och i gymnasiet gick hon musiklinjen på Tannbergsskolan i Lycksele.

– När vi gjorde en musikal som slutproduktion ville jag prova ha en roll istället för att spela musik. Fram tills dess hade jag mest spelat trummor, men då insåg jag att det var rätt kul att stå längst fram på scenen istället för längst bak. Man fick se publiken på ett annat sätt, säger Malin med ett skratt.

Innan Malin Vispe började med teater spelade hon mycket musik. Foto: Jonatan Stålhös

Ett fotbollsskadat knä blev till ett vägskäl för henne. När hon inte kom in på en musikalutbildning valde hon istället att ta ett pausår för att operera korsbandet, med en lång rehabiliteringsperiod som följd.

Istället hittade hon en annan utbildning, som lärling åt en kompositör i Västernorrländska Nyland.

– Jag fick utforma utbildningen lite själv, eftersom jag var den enda eleven. Då kunde jag ha skadat knä och rehaba samtidigt som jag studerade. Där fick jag en teaterlärare som var väldigt uppmuntrande och peppade mig att söka teaterhögskolan, säger Malin.

Annons

Vi hoppar några år framåt i tiden. Efter avslutade studier vid Högskolan för scen och musik i Göteborg har Malin Vispe nu ett tvåårskontrakt med Västerbottensteatern.

– Dom gick ut till hela landet efter skådespelare, så jag sökte och fick komma på olika gallringar innan jag bjöds upp på audition. Sen fick jag ett samtal av Bobo (Lundén) som sa “vi vill ha dig”. Det var ju en jättehäftig upplevelse, att söka något och få det också, säger hon.

Hon fick gå ut stort. Den första pjäsen hon jobbade med var den uppmärksammade föreställningen Rotterdam, där hon hade en av huvudrollerna. En av framgångarna med pjäsen var att man lyckades dra en bred publik – från tonåring till pensionär och alla däremellan.

Nyligen inleddes repetitionerna av föreställningen De 39 stegen som har premiär i november. Foto: Jonatan Stålhös

– Ja, det var maffigt. Rotterdam kändes nästan som en utbildning i sig för jag utvecklades så mycket under det arbetet. Det kändes också väldigt fint att få det förtroendet av teatern. Att få komma till den rollen som sitt första jobb, det var väldigt sjukt tyckte jag.

Mottagandet från Västerbottensteatern har varit positivt på fler sätt, berättar hon.

– Teatern har varit väldigt välkomnande. Jag har bara varit här sedan januari, men från dag ett har det känts som “du är med oss nu, det här är en trygg plats”. Jag har mina uppgifter, jag får tycka till om saker. Det här är en underbar plats att jobba på, säger Malin.

Annons

Tillbaka i repetitionssalen. Skådespelarensemblen prövar sig fram hur de bäst gör entré i en tågkupé.

Det är medvetet klumpigt och skumpigt, som det ofta är på tåg, och regissören Peter Enqvist skrattar glatt åt resultatet.

– De 39 stegen bygger på en Alfred Hitchcock-film från 30-talet. Det är spänning och nostalgi, lite film noir, samtidigt som jag också hoppas att det kommer att vara en skrattfest, säger Malin.

Malin Vispe, Niklas Larsson Lirell och Andreas Anterot gör en scen där de trängs i en tågkupé. Foto: Jonatan Stålhös

De två huvudrollerna spelas av Ellenor Lindgren och Niklas Larsson Lirell. Övriga 26 roller delas mellan Malin och hennes partner Andreas Anterot.

– Så jag kommer att göra 13 roller. Det kommer att bli väldigt spännande och roligt att hoppa mellan rollerna, med snabba kostymbyten på scen, skrattar Malin.

– Jag ser framför mig ett väldigt kreativt arbete. Actionscener på tåg som åker över en bro och såna grejer som vi ska lösa på en scen. Det kommer att vara mycket fantasi och humor.

Hennes kontrakt med Västerbottensteatern sträcker sig till slutet av 2023. Vad som händer sen vet hon ännu inte, men hon hoppas få fortsätta med fler utmanande roller och arbeten.

– Jag tycker att både Norrbottensteatern och Västerbottensteatern är spännande. Men det vore också roligt att få komma tillbaka en sväng till Göteborg där jag gick i skolan.

16 november har De 39 stegen premiär.

Blir glad av kanelbullar

Namn: Malin Vispe
Ålder: 28
Gör: Skådespelare
Bästa med Skellefteå: Välkomnandet. Det finns en öppenhet och spontanitet av så många vänliga själar som bjuder in och utan att det måste planeras.
Favoritpjäs: Beckomberga av Sara Stridsberg. Spelade den på Skara skolscen för länge sedan men den sitter fortfarande kvar.
Det stör jag mig på: Negativitet
Då blir jag glad: Kaffe och bulle är min största lycka i världen. Blir också väldigt glad när min partner Andreas skämtar med mig.

Artikeln är en del av Megafonen 22/9 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons