Annons
Socialnämndens ordförande Iosif Karambotis (S) var en av många som argumenterade mot Liberalernas förslag. Foto: Jonatan Stålhös

Förslag om egen avdelning för HBTQI-personer röstades ner: ”Ska känna sig välkomna oavsett var man är”

NYHETER Liberalerna i Skellefteå har föreslagit egen avdelning för HBTQ-personer vid planering av ett nytt vård- och omsorgsboende. Motionen röstades ner vid tisdagens fullmäktige. “Trist”, säger Christina Soldan (L).

Annons

En av de mer omdebatterade ämnena vid tisdagens kommunfullmäktige var en motion från Liberalerna.

Förslaget handlar om att vid planering av nytt vård- och omsorgsboende ska HBTQI-personer erbjudas en egen avdelning.

– Dessvärre har jag förstått att Skellefteå kommun inte är mogen för detta ställningstagande, säger Stina Engström (L), en av författarna till motionen.

Annons

Gruppledare Christina Soldan var irriterad över motionens bemötande. Enligt henne har partiet kallats bland annat homofober på sociala medier efter att förslaget blivit omskrivet.

– Jag tycker att det här är allvarligt. Trist med ett sånt bemötande av hårda och kalla ord, säger hon.

– HBTQ-personer ska känna sig välkomna oavsett var i kommunen man är eller av vilken grupp man får sina tjänster utförda, säger Iosif Karambotis (S).

Motståndet från övriga partier var kompakt. Många underströk att HBTQI-personers välmående är en viktig fråga, men att man inte ser enskild avdelning som vägen framåt.

– HBTQ-personer ska känna sig välkomna oavsett var i kommunen man är eller av vilken grupp man får sina tjänster utförda, säger Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande och fortsätter:

– Vi socialdemokrater ser att det finns en stor risk att börja dela upp människor på olika särskilda boenden utifrån kategorier eller grupper.

Vänsterpartiets Marie Bergslycka fortsatte på samma spår.

– Jag skulle själv se det som otroligt utpekande att jag som HBTQ-person skulle behöva vara på ett speciellt boende. Jag förväntar mig både att jag som öppen med min läggning och de som ännu är i garderoben får ett korrekt bemötande, säger hon.

Annons

Christina Soldan avslutade med ett sista anförande där hon menade att historien kommer att ge dem rätt.

– Syftet med motionen är inte att dela människor mellan olika grupper. Syftet är att ta hänsyn till olika människors önskemål. Men vi får återkomma fem eller tio år, glöm inte bort oss, säger Soldan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons