Annons
Lorents Burman (S) var inte nöjd med Andreas Löwenhöök (M) och resten av Alliansens återremiss av planen för Söder torg. Foto: Jonatan Stålhös

Detaljplan för nya Söder torg stoppad – frustration hos majoriteten: ”Beklagligt”

NYHETER Oväntat motstånd för nya detaljplanen för Söder torg fick majoriteten att se rött. ”Aldrig varit med om det här”, säger kommunalråd Lorents Burman (S).

Annons

Tanken från den styrande majoriteten var att den nya detaljplanen för Söder torg skulle klubbas på tisdagens fullmäktige.

Men istället mötte man motstånd från Alliansen, som lyckades få ärendet återremitterat för att se över parkerings- och trafiklösningar.

– Vi skickar inte lättvindigt tillbaka ärenden som detaljplaner. Men vi kan inte blunda för att det här inte är tillräckligt bra när gäller parkeringslösningar och trafiksituation. Man kan också fundera över kollektivtrafiken, säger Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd.

Annons

Tilltaget kritiserades hårt av bland annat Felicia Lundmark (S), ordförande i bygg- och miljönämnden, som kallade Alliansen för en ”bromskloss”.

– Alliansen har ledamöter i nämnden som inte tagit upp de här synpunkterna en enda gång under processens gång. Hade de tagit upp det här i nämnden hade vi kanske inte varit i den här situationen idag, säger hon.

Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande, argumenterade i samma bana från talarstolen.

– Jag har aldrig varit med om det här tidigare. Det är anmärkningsvärt häpnadsväckande att höra Moderaterna och Alliansen uttrycka att man vill återremittera ärendet, säger han.

En skiss av planerade hus på Söder torg. Illustration: Nordmark & Nordmark

I förslaget för framtidens Söder torg finns uppemot 100 nya bostäder, butiker och restauranger. Målet är att bygga tre nya kvarter som ska bli en förlängning av centrum på södra sida älven. Den visionen ligger nu ännu längre fram i tiden, menar Felicia Lundmark (S).

– Vi har haft detaljplanen uppe flera gånger i nämnden och så kommer Alliansen nu kvart i tolv och säger att det inte är ”good enough” från deras syn. Det är beklagligt och förskjuter processen att möjliggöra minst 100 bostäder, affärsverksamhet och annat, säger hon.

Annons

Andreas Löwenhöök (M) gläds åt att man nu ska se över detaljplanen igen.

– Jag hoppas att man tar den här utredningen på stort allvar och gör det seriöst. Det är ändå en tredjedel av fullmäktige som tycker att det behöver göras, säger han.

Vad tänker du om kritiken mot att ni tar upp de här synpunkterna nu?

– Olika nivåer i politiken tar hänsyn till olika delar. Vi har lyft det i kommunstyrelsen där man liksom i fullmäktige har ett bredare perspektiv när man tittar på ärendena. Här kan jag bara konstatera att man inte tagit tillräckligt hänsyn till trafiklösningar och parkeringsmöjligheter, vilket både boende och näringsidkare lyft fram. Det tänker jag att vi behöver åtgärda.

Men kritiken var att ni inte lyft det i nämnden.

– Som jag säger, vi lyfte det i kommunstyrelsen där vi tar en helhetssyn på trafikfrågor med mera. Man ska komma ihåg att bygg- och miljönämnden i större utsträckning är myndighetsutövning för att granska om det är rätt enligt plan- och bygglagen. Så det är inte så konstigt. Sen hade jag kanske önskat att vi varit tydliga även i nämnden, men det är som det är.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons