Annons
  • Fartyget är 242 meter långt och 35,2 meter brett. Foto: Karin Röse
  • Anders Boman, Ulla Löfven och Ragnar Johansson. Foto: Karin Röse
  • Ulla Löfven fick svinga den traditionsenliga champagneflaskan. Foto: Karin Röse
  • Ulla Löfven fick svinga den traditionsenliga champagneflaskan. Foto: Karin Röse
  • Det hela skedde till tonerna från Skellefteå musikkår. Foto: Karin Röse
  • Ulla Löfven provade även att använda skeppets tuta. Foto: Karin Röse

Högtidligt dop i Skellefteå hamn – Botnia Enabler nu redo för haven

NYHETER På torsdagen döptes det väldigt lastfartyget “Botnia Enabler” i Skellefteå hamn. Fartyget kommer att besöka hamnen regelbundet.

Annons

Det är det största fartyget som någonsin lagt till i Skellefteå hamn, Port of Skellefteå. Botnia Enabler döptes under högtidliga former med politiker och näringslivsrepresentanter på plats. Ulla Löfven, skeppets gudmor, fick traditionsenligt krossa en champagneflaska mot det 242 meter långa skrovet.

– Det känns hedrande att få ett så fint uppdrag. Jag känner mycket för den här branschen och med tanke på klimatomställningen är det viktigt att vi utnyttjar sjöfarten, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Det är rederiet Wallenius Sol som äger fartyget. Enligt vd Ragnar Johansson föll det sig naturligt att Skellefteå hamn skulle stå värd för ceremonin.

– Då fartyget för svensk flagg och vi är ett svenskt bolag ville vi gärna genomföra dopet i Sverige. Vi började trafikera Skellefteå regelbundet förra året så det föll sig naturligt att ha ceremonin här – som en hyllning till de fantastiska industrisatsningarna i norr, säger han.

Annons

Botnia Enabler har en dödvikt på 28 000 ton och en lastkapacitet på 6 442 filmeter, med plats för både trailers, containers, industrilast och projektlast. Fartyget kommer att lägga till i hamnen regelbundet.

– Vi har lovat att leverera en hållbar infrastruktur för norra Sverige och Finland. Nu håller vi vad vi lovat, säger Anders Boman, styrelseordförande i Wallenius Sol.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons