Annons
Baserat på pressmeddelande
Fransesca Quartey, tidigare vd på Västerbottensteatern. Foto: Magnus Lindkvist

Fransesca Quartey hedras – se alla regionens kulturstipendiater 2022

KULTUR Nu står det klart vilka som blir Region Västerbottens kulturstipendiater 2022. Även ett hedersstipendium delas ut – till en av länets mest betydande konstnärer, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Tre av länets aktiva konstnärer har valts ut inom kategorierna bildkonst, design och musik. Precis som tidigare år delar regionen också ut ett hederstipendium.

– Jag är alltid lika glad att vi i Region Västerbotten kan fortsätta ge stipendier till ett antal konstnärer i länet. Det betyder mycket att vi på detta sätt kan vara en del i att stötta de enskilda personer som skapar, då de är en viktig förutsättning för det fria kulturlivet och regionens utveckling, säger Nina Björby (S) ordförande i Kulturutskottet, i pressmeddelandet.

Årets kulturstipendiater är: Helena Wikström i Holmsund, Agnes Väppling och Amanda Lindgren i Umeå – och Fransesca Quartey i Skellefteå.

Annons

Om årets stipendiater

Bildkonst

Helena Wikström, Holmsund, tilldelas Region Västerbottens bildkonststipendium på 150 000 kronor.

Motivering: ”Helena Wikström ger sig orädd i kast med nya projekt, bemästrar nya tekniker och berättar nya historier. Genom sina arbeten kommunicerar konstnären ny kunskap, blottlägger tidigare okända sammanhang och kallar på uppmärksamhet kring aktuella frågeställningar. Det pågående projektet om dronten belyser utmaningar kring miljö, exotism, kolonialism, ställer frågor kring bildens trovärdighet och är tänkt att publiceras i bokform”.

”Helena Wikström är ytterst aktiv och synlig inom regionens konstsammanhang, bland annat som en av grundarna till Galleri Verkligheten, aktiv i Iaspis-gruppen samt ansvarig för programmet på Vita Kuben. Hennes konstnärskap håller genomgående hög kvalitet och är en av regionens mest framstående röster”.

Foto: Helena Wikström, årets bildkonststipendiat.

Design

Agnes Väppling, Umeå, tilldelas Region Västerbottens musikstipendium på 75 000 kronor.

Motivering: ”Agnes Väppling redovisar tydligt hur hennes undersökande designprocess genom tovningstekniken kan leda fram till nya skulpturala formspråk som både främjar en lokal produktion och tillvaratagandet av traditionell kunskap om fårull. Stipendiaten har stor potential att främja en konstnärlig utveckling med hållbara material och tekniker, sprungen ur den västerbottniska slöjdtraditionen – en utveckling som kan bidra till samhällets transformation i hållbar riktning”.

”Region Västerbottens kulturstipendium 2022 inom design tilldelas Agnes Väppling för utforskandet av nya användningsområden och produktutveckling med materialet ull”.

Annons

Musik

Amanda Lindgren, Umeå, tilldelas Region Västerbottens musikstipendium på 75 000 kronor.

Motivering: ”Amandas musik berör och inspirerar. Med en tydlig närvaro och konstnärlig integritet verkar hon i olika roller och samarbeten, med Ljudinstitutet i Umeå som utgångspunkt”.

”Amanda har gett ut sin mammas musik postumt, ingår i indiebandet Jeff Elliot och debuterar under hösten med soloprojektet Tree hugger. Genom sitt unika sätt att förvalta ett personligt kulturarv sätter hon existentiella frågor i rörelse. Med vad som tycks vara en nedärvd kreativ kraft, fortsätter hon att utforska makt och sårbarhet, men också platsens betydelse för skapandet”.

”Genom stipendiet vill vi ge Amanda Lindgren förutsättningar att fördjupa och vidareutveckla sitt konstnärskap”.

Annons

Hedersstipendium

Fransesca Quartey, Skellefteå, tilldelas Region Västerbottens hederstipendium 2022 och får motta en hedersgåva i form av en statyett av konstnären Antti Savela.

Motivering: ”Region Västerbottens hedersstipendium 2022 delas ut till en av länets mest betydande konstnärer. 2013 tog Fransesca Quartey över Västerbottensteatern och lyckades med att förvalta tradition men också bygga in förnyelse i organisation och scenuttryck. Under hennes år har allt fler länsbor valt att möta hennes ensemble och på Västerbottensteatern finns nu en fantastisk mix av gästspel, klassisk teater och en så älskad sommarscen”.

”I syfte att göra scenkonsten än mer tillgänglig för publiken så har ett viktigt uppdrag för Fransesca Quartey varit att föra in teatern i Sara kulturhus. Att flytta ett teaterhus verksamhet in i helt ny miljö är en krävande uppgift värdig en skicklig konstnär och ledare. Tack vare Fransesca och många medarbetare arbete så firar nu Sara kulturhus ett år med teatern som en del av sitt DNA”.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons