Annons
Jonas Rosén, vd på Mäklarsamfundet. Foto: Arkivbild / Fredrik Hjerling

Fortsatt sjunkande bostadspriser i landet – även i Skellefteå kommun

BOSTAD Med augusti i bakspegeln presenterar Svensk mäklarstatistik det senaste om bostadsprisernas utveckling i kommunen, länet och landet.

Annons

Nedgångar fortsätter att prägla bostadsmarknaden i Sverige. De senaste tre månaderna har villapriserna sjunkit med 3,6 procent i riket, och bostadsrättspriserna med 8,4 procent. I Västerbotten har priserna minskat med 3,8 procent och 5,0 procent respektive.

Även i Skellefteå kommun har priserna sjunkit under denna period, med 4,3 procent på villor och 10,2 procent på bostadsrätter. Det är till skillnad från Svensk mäklarstatistik senaste mätning, då de fortfarande såg en svag prisuppgång på villor.

Annons

– Trots breda prisfall ser vi en tendens till stabilisering i augustisiffrorna. Det stämmer överens med vad vi hör från våra medlemmar i de berörda marknaderna, som bekräftar att det finns en del oro kvar på marknaden, men att säljare och köpares förväntningar börjar mötas. Det är ännu för tidigt att säga om trenden håller i sig, säger Jonas Rosén, vd på Mäklarsamfundet, i en kommentar.

På dessa tre månader har 139 villor sålts i kommunen, till ett medelpris av 3 022 000 kronor och ett kvadratmeter-snittpris på 24 027 kronor. Det har också sålts 148 bostadsrätter, till ett medelpris av 1 755 000 kronor och ett kvadratmeter-snittpris på 26 498 kronor.

Annons

Höjda priser till trots

Långsiktigt har Skellefteå länge haft en ovanligt stark prisutveckling jämfört med resten av riket – och på årsbasis har priserna fortfarande ökat i kommunen, trots den senaste nedgången. Villapriserna har ökat med 5,5 procent och bostadsrättspriserna med 2,0 procent.

Villaprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan september 2021. Källa: Svensk Mäklarstatistik
Bostadsrättsprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan september 2021. Källa: Svensk Mäklarstatistik

Men i Västerbotten är det nu bara villapriserna som ökat på årsbasis, med 3,3 procent, medan bostadsrättspriserna sjunkit med 0,7 procent. I riket har priserna alltsammans minskat, med 1,1 procent respektive 4,3 procent.

Fakta: Sättet att föra statistik

Svensk Mäklarstatistik mäter utifrån glidande medelvärden, en metod för att skapa en serie av medelvärden från en given mängd av värden. Det har en stabiliserande effekt, då bland annat säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser räknas bort. Statistiken blir mer rättvisande över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons