Annons
  • Johannes Lindberg, Larissa Nagate och Maryan Hashi på Nordanå i Skellefteå, där bankerna öppnar i Forskarrums tidigare lokaler.
  • Åttaåriga Lycke Lindgren får hjälp med balansen när det anordnas prova på-aktiviteter.
  • En fokuserad Agnes Andersson testar att jonglera.
  • Lokalerna på Nordanå anpassas med återbruk i åtanke.
  • Mycket har kommit in, men bankerna tar gärna emot mer.
  • Det finns alltifrån sportprylar till instrument och spel.
  • Det finns alltifrån sportprylar till instrument och spel.
  • Insamlingen kommer att fortsätta även efter att bankerna öppnat.
  • De siktar på att öppna under hållbarhetsveckan i september.

BILDSPEL: Nya ”banker” inrättas – gör aktiviteter tillgängliga för alla: ”Tar emot och lånar ut det mesta”

NYHETER Fritidsbanken och Kulturbanken öppnar snart på Nordanå. Hit kan givmilda Skelleftebor skänka alltifrån sport- och friluftsutrustning till instrument och spel, som andra sedan kan låna. På så sätt ges alla, stora som små, chansen att prova nya aktiviteter.

Annons

Det kallas “bank” men kan snarare liknas med ett bibliotek. Öppet och gratis för alla. Via Fritidsbanken Sverige erbjuds sport- och friluftsprylar på över 100 platser i landet, det är en ideell organisation som Skellefteå kommun numera är en del av.

– Återbruk, rörelse och aktiv fritid är ledord i verksamheten. Alla fritidsbanker funkar i princip likadant och nätverket ger oss kontakter, erfarenhet och värdefull kunskap, berättar Johannes Lindberg vid Kultur och fritid, föreståndare för bankerna i Skellefteå.

Fritidsbanken fanns på Anderstorp förut men stängde för några år sedan. När den nu kommer tillbaka blir det på Nordanå, tillsammans med Kulturbanken som öppnar i samma lokaler. Närmaste granne är Exploratoriet i byggnaden bredvid.

Annons

– Kulturbanken är ett helt lokalt initiativ. Det är en naturlig verksamhet för oss att lägga till, säger Johannes.

Medan Fritidsbanken har skidor, bollar, stormkök, liggunderlag och sådant erbjuder Kulturbanken saker som inspirerar till skapande och kreativitet; som instrument, penslar, sällskapsspel eller pyssel.

– Vi tar emot och lånar ut det mesta. Den enda begränsningen är att vi inte kan låna ut saker som kräver el, eftersom vi inte kan garantera att de inte är strömförande. Det har med elsäkerhetslagen att göra, förklarar Johannes.

Mycket har kommit in, men bankerna tar gärna emot mer.

Passande plats

När Megafonen hälsar på håller bankerna på att ta form. Johannes kollegor på Kultur- och fritidskontoret, Maryan Hashi och Larissa Nagate vid inkluderingsverksamheten, har just rengjort ett parti hjälmar. Barn leker i närheten så trion går ut för att ordna prova på-aktiviteter.

– Jag vet att jag hade uppskattat att ha tillgång till det här i deras ålder. Det är inte gratis att köpa sportutrustning och sånt. Här kan man också låna och prova innan man köper, säger Maryan.

Johannes tycker om platsen på Nordanå. Utanför “banklokalerna” finns grönytor för alla som vill låna saker för stunden. Lånetiden sträcker sig till två veckor som längst.

Annons

– Och du behöver bara lämna ditt namn och telefonnummer för att låna, berättar Johannes.

Insamling fortsätter

Skellefteborna har kunnat skänka saker sedan i maj. Hundratals föremål har kommit in och bankerna tar gärna emot fler. De kan antingen lämnas till personalen vid återbruket på Degermyrans återvinningscentral, eller till Solkraft-personalen på Rondellen. Johannes är glad för samarbetet med Solkraft och hänvisar gärna dit.

– Efter vi har öppnat kommer man även kunna lämna saker här på plats, säger han.

De siktar på att öppna under hållbarhetsveckan i september.

Är det någonting särskilt ni efterfrågar?

– Förhoppningsvis får vi in lite ovanligare och udda prylar. Många har redan skidor eller en innebandyklubba, så det är kanske inte sånt man lånar först, men vi har hoppstyltor och enhjulingar till exempel. Saker som man kanske inte bara går och köper, men som kan vara kul att låna ett tag, fortsätter Johannes.

Söker samarbeten

Om en månad är Fritidsbanken och Kulturbanken tänkt att öppna. De siktar på fredagen under hållbarhetsveckan i september, berättar Johannes. Öppettiderna är inte spikade ännu, men tanken är att hålla öppet även på kvällar och helger.

Annons

Föreståndaren hoppas att Skellefteås föreningar vill vara delaktiga i det hela.

– Vi söker samarbete med dem. Föreningarna kan ha prova på-verksamhet tillsammans med oss, och vi berättar gärna om föreningarna för personerna som kommer hit. Om föreningarna sedan har utrustning över får de gärna skänka det till oss, säger han.

Verksamheten är inte nödvändigtvis bunden till lokalerna på Nordanå. Kultur- och fritidsgänget tänker även komma ut dit det händer, exempelvis skolor, och anordna prova på-aktiviteter där. På sikt hoppas de även att banker kan finnas på fler orter runt kommunen.

Artikeln är en del av Megafonen 25/8 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons