Annons
Sponsrad artikel
Malin Arnrud, gruppchef för el- och automation, och Patrik Sundqvist, vd Alimak Group Sweden.

Alimak vill växa i Skellefteå – rekryterar ny kompetens och utvecklar organisationen

ANNONS Alimak, med cirka 320 anställda i Skellefteå, utvecklar organisationen och rekryterar ny kompetens inom bland annat elkonstruktion. Syftet är att bli en ännu starkare drivkraft i utvecklingen av framtidens hissar för byggande och industri.

Sedan Alimak grundades av Alvar Lindmark i Skellefteå 1948 har företaget vuxit sig till en global gigant. I alla världens hörn finns deras hissar – i allt från de djupaste gruvorna till de högsta och häftigaste byggnationerna. 

– Vi levererar ungefär två procent till Sverige. Resten går på export till ett 100-tal länder per år, berättar Alimak Group Swedens vd Patrik Sundqvist. 

Patrik, och ytterligare ungefär 320 andra anställda, utgår från Skellefteå i sitt dagliga arbete. Här finns företagets tillverkning av bygg- och industrihissar, men även avdelningen som utvecklar och testar nya lösningar. Det är i den avdelningen som Alimak nu omorganiserar, rekryterat och ser behov av fortsatt satsning.

Här, på Stämningsgården utanför Skellefteå, har Alimak hållit till sedan de startades 1948. Foto: Alimak

– Vi ser trender över hela världen där automation och maskininlärning blir allt viktigare. För att möta den efterfrågan så är det viktigt att vi bygger ett starkt team, berättar Malin Arnrud, gruppchef för el- och automation.

Från idé till produkt

Som ett led i detta har ingenjörer, som tidigare fanns utspridda på olika avdelningar, samlats organisatoriskt. Samtidigt har en rad nya medarbetare rekryterats.

– Det ska bli jättespännande att se vad alla dessa kompetenta människor kommer kunna åstadkomma tillsammans framöver, säger Malin som tycker att möjligheten att kunna följa sitt arbete från idé till färdig produkt är en av de absolut största fördelarna med att jobba på Alimak.

– Det är väldigt korta led från att vi utvecklar en ny teknisk lösning till att vi är uppe i testtornet för att prova dem skarpt, det är något som jag gillar, säger hon.

Ett globalt företag

Totalt finns cirka 35 konstruktörer och utvecklare på Alimak idag, varav ett 15-tal arbetar med el- och automation. Här finns allt från de som har över 25 års erfarenhet från Alimaks produkter till personer som doktorerat i olika ämnen eller kommer direkt från universitetsstudier, men även de som har annan erfarenhet från el- och automation och har en förkärlek för att lösa problem.

– Vi vill skapa ett kompetenscenter inom dessa frågor för att kunna fortsätta vara världsledande i vår bransch, och då är olikheter bra, säger Malin.

Vi vill skapa ett kompetenscenter inom dessa frågor.

Patrik lyfter även fram möjligheten att få jobba i ett globalt företag från Skellefteå som en stor fördel. 

– För några veckor sedan hade vi 40 medarbetare från 20 länder på besök, det är enormt berikande, säger Patrik som ser en än mer naturlig plats för bygghissar i framtiden än idag.

Alimak finns på byggarbetsplatser i hela världen. Denna bild är tagen i London, England. Foto: Alimak

– Vi ser en stor potential att göra hissen till mer av ett nav i framtidens byggarbetsplats, med högre grad av automatisering men samma höga säkerhet som vi alltid varit kända för. Det känns otroligt bra att vi nu växlar upp för att ännu fler ska vara en del av den resan, säger han.

Alimak Group Sweden AB

Läs mer på alimak.se

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Alimak.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons