Annons
Skellefteå lasarett. Foto: Region Västerbotten

Kris inför sommaren på Skellefteå lasarett – höjer lönen för personer som kan avstå delar av semestern

NYHETER I ett försök att lösa sommarbemanningen på Skellefteå lasarett har regionen beslutat att höja ersättningen till sjuksköterskor som kan avstå delar av sin semester.

Annons

Enligt Region Västerbotten riskerar antalet vårdplatser i Skellefteå att nå akut låga nivåer. Situationen har länge varit skör och sjukhuset har personalbrist sedan tidigare.

– Det råder personalbrist och det är svårt att hitta vikarier. Nu har vi dessutom en situation där vi inte får tag på hyrpersonal hur mycket vi än försöker. Så ser det ut i hela landet och det drabbar oss hårt, säger närsjukvårdsområdeschef Camilla Andersson i ett pressmeddelande.

Resurser och patientplatser samordnas mellan länets sjukhus, men enligt regionen ska det inte räcka för att garantera en patientsäker vård i Skellefteå över hela sommaren.

Annons

– Därför tvingas vi vidta den här typen av åtgärder. Vi hoppas att det är tillräckligt. Ingen önskar den här situationen, säger Ulrica Bergström, chef för länssjukvårdsområde 2.

Personal som är villiga att pausa semestern för att jobba, någon del av veckorna 30 eller 31, erbjuds nu extra ersättning. Budet riktar sig till Skellefteå lasaretts sjuksköterskor vid kirurgcentrum, ortopedmottagningen samt medicinsk och geriatrisk klinik.

– Det rör sig om tusentals kronor per pass och vår förhoppning är givetvis att vi får tillräckligt många att nappa på det. Vi har inte så många andra åtgärder att ta till i detta läge. Nästa alternativ är att flytta om semestrar, men det är inte ett läge vi vill hamna i, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons