Annons
Arkivbild: Jonas Nilsson

Läkning med laser – unik forskning i Skellefteå ska presenteras i Paris

NYHETER Genom en forskningsstudie kan Skellefteå kommun bli först i landet med att använda medicinsk laser i sårläkningssyfte. Studien ska snart presenteras i Paris.

Annons

Under ett års tid har drygt 120 sår behandlats hos 79 personer med någon form av stöd från Skellefteå kommun.

– Målet är att möjliggöra snabbare och bättre läkning av sår och minska lidandet i det dagliga livet för de individer vi är till för, berättar projektledare Marianne Degerman i ett pressmeddelande.

Användningen av medicinsk laser ska, förutom de hälsofrämjande effekterna, också kunna spara tid och minska materialkostnaderna. Det ska även kunna minska omfattningen av individerna hjälpbehov, då självständighet och rörelseförmåga ofta förbättras när sår läker.

Annons

Studien sker i samarbete med Karolinska institutet, Luleå tekniska universitet och en grupp undersköterskor från Skellefteå kommun. Marianne Degerman kommer att presenteras den på EWMA-konferensen i Paris den 23-25 maj.

EWMA, The European Wound Management Association, har funnits sedan -91 och jobbar för spridning av kunskap och forskning, bland annat kring förebyggande och behandling av sår.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons