Annons
  • Håkan Holmberg och Fredrik Wikström i solgasset ute på Björnsholmen.
  • En väg har förberetts till platsen för de första husen.
  • Här kommer den första villan att stå.
  • Totalt förbereds 19 tomter på cirka 2 000 kvadratmeter vardera.

Här planeras 19 lyxvillor med pool och egen båtplats – första huset är nära: ”Vill bygga stort och mycket”

BOSTAD Ett nytt lyxområde ska byggas vid Skellefteälvens utlopp. 19 tomter förbereds här – och det första visningshuset är inte långt bort. "Det känns fantastiskt", säger byggherren Håkan Holmberg.

Annons

Det är fortfarande vår på den lilla ön utanför Stackgrönnan. Flyttfåglarna sprätter i det lilla gräs som tinat fram, och pimpelfiskarna njuter i vårsolen ute på isen. Ovanför kajen, 100 meter lång, står en blå barack med bänkar utanför, där företagaren och initiativtagaren Håkan Holmberg slår sig ned.

– Du som är jägare, är det en hare eller en get som syns där borta? frågar han och pekar.

Mäklaren Fredrik Wikström svarar skämtsamt att han inte jagar getter särskilt ofta. Det är en svan du pekar på, säger han, och Håkan inser sitt misstag. Han skojar om vilken långhalsad “get” han sett.

En skiss av hur området kan komma att se ut när allt är klart. Illustration: Björnsholmen marina

– De här kakaduorna tycker om att vara här, det är ett fågelskyddsområde en liten bit bort.

Speciellt område

Ovanför oss breder området ut sig, den blivande Björnsholmen marina. 19 rejält tilltagna bostadstomter förbereds här, omkring 2 000 kvadratmeter vardera, och byggrätten är generös. Håkan visualiserade någonting extra när han presenterade sin idé för Skellefteå kommun.

– I det initiala skedet bollade de, ska det vara ett bostadsområde eller ett vanligt sommarstugeområde? Vad vill du göra egentligen? Jag svarade att jag vill bygga så stort, fint och mycket som möjligt.

Annons

Håkan bor i närheten och äger marken sedan -96. Han känner Fredrik sedan tidigare och bad kompisen följa med till mötet med kommunen. Det är fem år sedan nu.

– Platsen är unik. Du hittar nog ingenting norr om Sundsvall, denna kombination av strandnära läge med marina, natur och samtidigt nära till stan. Vi fick börja med att göra en ny detaljplan.

Vissa tillståndsdelar har dragit ut på tiden. Till exempel behövde länsstyrelsen utreda förekomsten av fladdermöss i området, berättar Håkan med viss humor, men allt sådant är förbi. Nu närmar sig stunden då plattan till det första huset ska gjutas.

Annons

– Det känns fantastiskt nu. Som att man fått lön för mödan.

New England-stil

Det är ett område med villor utöver det vanliga som planeras här. Byggrätten tillåter uppemot 7,5 meter i nockhöjd och två våningsplan, båda på 150 kvadratmeter. Plus tillhörande garage på 50 kvadrat. Allting byggs i New England-stil och Fredrik berättar att det ska finnas en estetisk sammanhållning.

– Husen blir inte identiska, det vore inte rimligt, men man ska känna att det finns en identitet. Området ska kännas gediget och genomtänkt, förklarar han.

Husen ska byggas i pampig New England-stil. Illustration: Björnsholmen marina

– Vi valde också New England-stilen för att den passar här. Det är stora hus med lite klassiska drag, rejäla fönster med spröjs, och så vidare. Det passar jättebra i den här fina skärgårdsmiljön.

De som bosätter sig här garanteras en båtplats vid kajen, som också ska utvecklas. Bland annat ska en flytbrygga med y-bommar tillkomma nedanför. Det finns även möjlighet till egen pool på tomten, poolhus och andra tillval. Håkan förklarar att de har avtal klara med olika leverantörer.

– Vi drar också fram extra kraftig elförsörjning. Det innebär till exempel att en familj med två elbilar ska kunna ladda dem samtidigt. Vi bygger för framtiden och det ska göras ordentligt.

Annons

“Det tredje huset”

Fredrik går undan för att svara i telefon. Alla tomter är inte tingade ännu, men mäklaren är övertygad om att de kommer gå åt. Målgruppen är liten men intresset stort, berättar han, och de bygger inte för alla här.

– 90 procent av alla som köper en villa i Skellefteområdet har inte med detta att göra. Platsen är så unik, tomten och byggrätten så generös, att det blir som ett fritidshus och bostadshus i ett.

– Det här är “det tredje huset”. Man brukar säga att man behöver bygga hus tre gånger under sitt liv, för att få det perfekta, och det är vad detta blir. Ett drömhus helt enkelt. Någonting som du vill uppskatta och bo i länge, kanske efter att barnen vuxit upp och du fått ekonomiskt utrymme att ta ut svängarna.

Det första visningshuset ska resas under sommaren. Foto: Jonas Nilsson

Med lokal expertis

En väg har förberetts till platsen för den första husplattan, som börjar gjutas vid månadsskiftet. De inväntar samtidigt själva huset, som skeppas från lettiska Riga och monteras på plats. Initiativtagaren Håkan berättar att de har flera lokala aktörer med sig i detta, som därefter är redo att göra sin del.

– Jäders gör badrum och värmesystem, Elon Bogården fixar kök, Elpro ansvarar för elen, Leosol för värme och klimat, och så vidare. Husleverantören sätter upp ett klimatskal och lämnar över nyckeln, sedan är det våra duktiga lokala aktörer som gör resten.

Det första visningshuset ska vara rest innan sommarens slut.

Artikeln är en del av Megafonen 28/4 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons