Annons
Det nya området Syterskalet planeras väster om det nuvarande skidområdet. Illustration: Murman Arkitekter

Jättesatsning i Hemavan: Helt nytt område ska växa fram – med nya backar, boenden och restauranger

NYHETER Den hittills största satsningen på skid- och fjällupplevelser i Hemavan ska nu förverkligas. Väster om det nuvarande skidområdet planeras det nya området Syterskalet.

Annons

Sedan 2015 har flera stora projekt blivit verklighet på skidorten, däribland Hemavan Gondol och restaurang Björk vid Kungsliftens fot. Nu på onsdagen tillkännages den största satsningen hittills – området Syterskalet, väster om det nuvarande skidområdet.

Ett helt nytt skidområde ska växa fram här. Det utlovas storslagen fjällskidåkning, 3 000 nya bäddar, vandrings- och cykelleder, aktivitetsytor och ett levande centrum med restauranger, butiker, boenden och en skridskobana.

Till vänster syns Syterskalet, som blir en integrerad del av hela Hemavans skidsystem. Källa: Hemavan Alpint AB

Namnet ”Syterskalet” är taget från landmärket med samma namn, en milslång dalkorridor i Kungsledens södra del. Skidområdet följer Syterbäckens sträckning uppför fjället och blir därmed en port till Sytermassivet.

Skidåkningen på fjället

Med en sexstollift ska skidåkare och fjällbesökare kunna ta sig från mitt på torget, upp till trädgränsen och en ny fjällrestaurang. Härifrån ska en annan lift leda vidare upp till kalfjället, där några kilometers skidåkning väntar tillbaka till trädlinjen.

Annons

Tanken är att pisterna ska utformas så att terrängens naturliga former tas tillvara. Även skogsskidåkningen i gles björkskog, som är säregen för Hemavan, ska bevaras här.

Syterskalets första nedfart, som kommer att sträcka sig från Kungsliftens topp till Hemavan Gondols dalstation, är tänkt invigas redan till vintersäsongen 2022/2023. Hemavan Alpint AB och Hemavan Västbyn Utveckling AB har mer information om storsatsningen här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons