Annons
The Wannadies då och nu – bilderna är tagna med nästan 20 års mellanrum. Från vänster syns Erik Dahlgren, Fredrik Schönfeldt, Christina Bergmark, Pär Wiksten, Stefan Schönfeldt. Foto: Pressbild

Nu gör The Wannadies comeback – efter 19 år: ”Jag har alltid varit nervöst lagd inför spelning”

MUSIK Lördag 9 april spelar ikoniska Skelleftebandet The Wannadies på Sara kulturhus. Megafonen träffade gitarristen Stefan Schönfeldt som ser fram emot att möta publiken igen. “Det kommer att vara som att spela för en massa kompisar”, säger han.

Annons

När Megafonen möter upp med Stefan Schönfeldt är det en och en halv vecka kvar till konserten på Sara kulturhus. Det har redan börjat kännas lite nervöst, medger han.

– Det har varit en sån hype! Jag möter bekanta jag inte pratat med på länge som säger att de ska komma på spelningen. “Oj, du också” tänker jag då, säger han och skrattar.

Stefan Schönfeldt är gitarrist i The Wannadies. Foto: Jonatan Stålhös

– Jag tror att det ska bli superroligt. Men jag har alltid varit nervöst lagd inför spelning.

Annons

The Wannadies är förmodligen Skellefteås största musikexport genom tiderna, med låtar på Englandslistan och musikvideor på MTV.

De kunde ha valt en coolare låt kan jag tycka.

Indiebandet har haft störst framgångar med låten “You and me song”, och alla som satt sin fot på Skellefteå Kraft Arena har någon gång hört “My home town”.

Hur känns det att gå på hockeymatch och höra sin egen låt spela i arenan?

– De kunde ha valt en coolare låt kan jag tycka. Vi har ju ösigare låtar än den, haha.

– Men det är givetvis en ära, och den passar såklart bra. Den har ju blivit något av en Skelleftehymn, säger Stefan.

Annons

Bandets senaste turné var 2003. Efter det valde man att ta en paus när “livet kom emellan”, som Stefan beskriver det. Personerna i bandet fick barn, någon började plugga och man hittade andra sätt att försörja sig utanför musiken.

Men The Wannadies var aldrig nerlagt och för snart fem år sedan spelade de ihop igen på bandets sångare Pär Wikstens 50-årsfest.

– Vi hade så sjukt roligt när vi spelade ihop igen. Då föddes idén att göra några spelningar, säger Stefan.

Stefan Schönfeldt ser The Wannadies som sin andra familj. Foto: Jonatan Stålhös

Nu har det då blivit dags. Återkomsten börjar med konserter i Umeå och Skellefteå, därefter ett gäng Sverigespelningar varav ett uppträdande på nya festivalen Skellefteå Summertime.

Till hösten blir det dessutom 14 spelningar på en Englandsturné.

– Vi har fått förfrågningar om att komma till fler ställen men vi vill inte ta på oss för mycket. Vi vill bara att det ska vara roligt och fortsätta känna peppen över att spela ihop.

Det har hänt flera gånger när vi ska repa någon låt att ingen kommer inte ihåg ett enda ackord.

Utöver sina konserter kommer bandet också att släppa ett nytt album under året. Det bär titeln “Västerbotten” och kommer i nuläget bara att släppas på vinyl.

– På sätt och vis är det inte en ny skiva. Vi hade ett 30-tal låtar som inte medverkat på våra tidigare album, bara som b-sidor till singlarna. Så det här blir en samlingsvinyl för de låtarna.

Annons

Stefan beskriver bandet som sin andra familj. Att de hållit ihop under så lång tid menar han beror på att The Wannadies alltid varit ett “vi-projekt”.

– En del musiker pratar om “jag har gjort det här” även när de spelar i band. Men för oss har det alltid varit “vi”. Det har gjort att vi kunnat hålla ihop tror jag.

Att nu stå i en replokal, snart 20 år efter den senaste turnén, har därför varit en häftig känsla.

– Det har hänt flera gånger när vi ska repa någon låt att ingen kommer inte ihåg ett enda ackord. Men så räknar trummisen in och plötsligt spelar fingrarna av sig själv, det sitter liksom i muskelminnet. Det är en halvreligiös upplevelse, säger Stefan.

Artikeln är en del av Megafonen 7/4 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons