Annons
Foto: Yamaha / Pressbild

Skotertävling tillbaka efter långt uppehåll – anordnas på Vitberget: ”Det brukar bli en riktig folkfest”

SPORT Efter flera års uppehåll kommer Hill Race-tävlingen tillbaka till Skellefteå.

Annons

Skellefteå Motorsällskap ser fram emot att anordna backtävlingen på Vitberget igen. Tävlingsledare Peter Brännström berättar att de genomför den i ”gammal anda”, där tanken är att möjliggöra för deltagare på olika nivå.

– De sista åren har det blivit mer skotercross, men nu kör vi två klasser. I den ena ska du kunna använda din familjeskoter, som du normalt kör på led eller när du ska ut och fiska, om du vill. Vem som helst ska kunna vara med.

I den klassen ska ingen heller behöva trängas uppför berget. Dessa tävlar två och två, berättar Peter, och spåren kommer att skiljas åt. Han liknar upplägget med parallellslalom ungefär.

Annons

– Sedan tar vi bort mittpinnarna i nästa klass, och då startar man fyra och fyra. Då blir det mer närkontakt. Här får du också köra med trimmade maskiner, turbo och sådant.

Arrangörernas förhoppning är att både locka nya åkare som vill prova på, och de som har varit med ett tag.

– Det blir en riktigt härlig fredagskväll i backen helt enkelt, säger Peter.

Annons

Mellan Vitbergets centrala läge, alla skotrar att titta på, stämningen och det långa uppehållet hoppas tävlingsledaren också att många åskådare hittar hit.

Vad tror du, behöver man vara skoterentusiast för att tycka om det här?

– Det tror jag inte. Tidigare har man gått lite man ur huse för att se det här, även de som normalt kanske inte går på skotertävlingar. Tävlingen är också lätt att förstå, så det brukar bli en riktig folkfest, berättar Peter.

Tävlingen, som nu går under namnet Yamaha Hill Race, går av stapeln på fredag den 1 april.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons