Annons
Bilder från "Rotterdam". Foto: Patrick Degerman

Ridån dras undan – dags för stora Nordenpremiären av ”Rotterdam”

KULTUR På onsdag går Västerbottensteaterns storproduktion “Rotterdam” av stapeln i Sara kulturhus. En kärlekshistoria med teman om genus och identitet, som skildrar en lesbisk relation där ena parten kommer ut som trans.

Annons

Det är nyårsafton i Rotterdam och Alice har äntligen uppbådat modet som krävs för att mejla sina föräldrar och berätta att hon är gay, men innan hon hinner trycka på “skicka” avslöjar flickvännen Fiona att hon alltid identifierat sig som man. Nu vill Fiona byta namn till Adrian, leva som man och påbörjar sin könskorrigering. Alice vill vara stöttande men brottas med reflektioner kring sin egna identitet.

– Vi får följa Adrian och Alice från det att han berättar att han är transman och vill börja leva som Adrian. Han är tillsammans med Alice, som inte har jättelätt att acceptera förändringen trots att hon vill finnas där. För honom handlar det mycket om att navigera i omvärldens reaktioner, berättar Mille Bostedt, som spelar Adrian, i ett pressmeddelande.

Annons

Regissören Julia Marko Nord beskriver “Rotterdam” som en i grunden klassisk kärlekshistoria.

– Som så många gånger förut gestaltar vi på teaterscenen en berättelse om kärlek med förhinder. Att det denna gång är en icke-normativ kärleksrelation som skildras förändrar inte detta faktum, säger hon.

Den intog scenen första gången i London 2015, flyttade sedan till West End och fick mycket fina recensioner. Nu stundar den nordiska premiären. Arenan blir Skellefteå och Sara kulturhus i morgon onsdag, med start klockan klockan 19.00.

Fakta: Rotterdam

Spelperiod i Skellefteå: 9 mars–13 april.
Författare:  Jon Brittain.
Översättning & bearbetning: Tora von Platen.
Regi och bearbetning: Julia Marko Nord.
Scenografi: Sven Haraldsson.
Kostym och mask: Helena Andersson.
Ljusdesign: Kin Isaksson.
Kompositör: Cay Nyqvist.
Musikproducent och ljuddesign: Arnaud Spicq.
Skådespelare: Mille Bostedt, Tuuli Heinonen, Vilgot Paulsen och Malin Vispe.

Källa: Västerbottensteatern

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons