Annons
Bild från när den Ukrainska flaggan hissades ovanför Stadshuset förra helgen. Foto: Jonatan Stålhös

Skellefteå kommun förbereder sig på ökad flyktingström • Många som vill hjälpa till – hänvisas nu vidare

NYHETER Flyktingströmmen från Ukraina kommer att öka och Skellefteå kommun förbereder sig nu på att kunna ta emot fler. Även medborgarna visar ett enormt engagemang – och kommunen hoppas att det håller i sig: "Vet inte hur länge krisen kommer pågå"

Annons

Skellefteå kommun följer utvecklingen och förbereder sig. EU har aktiverat massflyktsdirektivet, vilket innebär att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater. När Migrationsverket anvisar personer till Skellefteå kommer kommunens uppdrag att ställas på prov.

– Vi arbetar med beredskapen inom kommunen för att kunna möta människor som behöver vårt stöd. De största utmaningarna är att snabbt kunna erbjuda boende och skola, säger Linda Larsson, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen, i ett pressmeddelande.

Annons

Det finns en erfarenhet av flyktingmottagande i kommunen, och en redan etablerad samverkan med såväl Migrationsverket som länsstyrelsen. Händelseutvecklingen i Ukraina påverkar även det säkerhetspolitiska läget och Skellefteå kommun skriver att de följer detta noga, i nära samverkan med andra aktörer.

– Det är fruktansvärt det som pågår i Ukraina och säkerhetsläget i Europa har förändrats drastiskt. Och som vanligt är det barnen som är mest utsatta i en sådan här kris. Jag tänker givetvis på barnen i Ukraina, men också i Sverige och i Skellefteå, då många unga kan känna stor oro och vilsenhet inför vad som nu sker, säger Linda Larsson.

Annons

Invånarnas engagemang

Det är många som kontaktar kommunen och undrar hur de kan hjälpa till, både privatpersoner och företag. Skellefteå kommun hänvisar dessa till de många frivillig- och intresseorganisationerna som ordnar stöd åt Ukraina. I kommunens föreningsregister finns kontaktuppgifter till de lokala.

Linda Larsson hoppas att det starka engagemanget håller i sig.

– Vi ser ett fantastiskt engagemang hos Skellefteborna! I dagsläget är viljan att hjälpa större än efterfrågan, men det kan snabbt förändras. Så jag hoppas att engagemanget håller i sig över tid för vi vet inte hur länge den här krisen kommer att pågå, säger hon.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons