Annons
Foto: Google

Larm på Rönnskärsverken: Kraftig värmeökning i kvicksilverfilter fick hanteras försiktigt – insatsen över

NYHETER SOS har larmats om en brand på Rönnskärsverken.

Annons

SOS larmades om händelsen klockan 08.33 på onsdagen. Det är ännu oklart var på Rönnskärsverken branden ska ha utbrutit. Räddningstjänsten undersöker händelsen.

Uppdatering, 08.49:

Det råder ännu mycket oklarheter, men enligt SOS har händelsen lett till ett tågstopp.

Uppdatering, 09.02:

Räddningstjänsten har just kommit fram. Enligt uppgift till Jonas Edberg, inre befäl, ska det komma rökutveckling från ett filter på industriområdet. Styrkan undersöker nu om det också brinner. Jonas Edberg bekräftar att tåget har stoppats, enligt rutin.

– Det gör vi utfall vi skulle behöva köra dit med många brandbilar.

Uppdatering, 09.29:

Det är ett kvicksilverfilter det handlar om, förklarar räddningstjänstens Jonas Edberg.

– Det är fortfarande lite oklart om det verkligen brinner, eller om det är rökutveckling från varmgång. Det är kraftigt höjda temperaturer i alla fall.

På grund av riskerna med kvicksilver, som är giftigt, undviker styrkan att jobba inne i själva filtret. Räddningstjänsten håller istället lite avstånd och vidtar åtgärder utifrån.

Uppdatering, 10.15:

Räddningstjänsten har precis avslutat sin insats. Det är oklart varför temperaturen i filtret blev så hög, säger Jonas Edberg, men styrkan har lyckats få ned värmen igen.

– Temperaturen fortsätter att sjunka. Den den är nere på normal nivå igen kommer Rönnskärsverkens egen personal att gå in och undersöka vad det är som har hänt.

Personalen kommer även att hålla bevakning på platsen under dagen och kvällen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons