Annons

Elevkonsert intar Skellefteås största scen: ”För varje extra person som köper biljett nu går intäkterna rakt till välgörenhet”

MUSIK De ville satsa stort, och stort blev det. Söndag 3 april sätter gymnasieeleverna Filippa, Tuva och Kajsa upp välgörenhetskonserten ”Alltid leva, aldrig dö” på Sara kulturhus. ”Det blir låtar som säger ’fuck you’ till barncancer”, säger Filippa Vahlberg.

Annons

Filippa Vahlberg, Tuva Holmberg och Kajsa Cederlund går sista året vid estetiska programmet musik på Anderstorpskolan.

Ända sedan första året har de vetat att de ville arrangera en egen konsert som avslutande gymnasiearbete. Men att det skulle bli just på det här sättet har en tragisk anledning.

– En elev på estetprogrammet gick bort i cancer förra sommaren. Vi var egentligen inte så nära varandra men hennes bortgång har påverkat oss mycket, säger Kajsa Cederlund, när vi träffas för intervjun.

– Hon var en som stack ut. Hon var väldigt omtyckt och det ljuset hon förde med sig försvann.

Efter den förlusten bestämde de att konserten skulle bli till förmån för Barncancerfonden.

Annons

Estetprogrammets avslutningskonserter brukar inte sällan arrangeras i aulan på Anderstorpskolan. Den här gången ville de tänka stort, och en lärare planterade tanken: tänk om ni skulle vara på kulturhuset?

– Det har varit svårt men nu är vi faktiskt där, säger Filippa Vahlberg.

Filippa Vahlberg, Tuva Holmberg och Kajsa Cederlund har startat en insamling via Barncancerfondens hemsida. Har man inte möjlighet att gå på konserten kan man ändå donera till insamlingen.

Det ligger sannerligen hårt arbete bakom att förverkliga konserten. Förutom att planera och repa det musikaliska har de involverat omkring 15 andra tidigare och nuvarande musikelever, som också ska uppträda på konserten. De har haft mycket kontakt med tekniker på Sara kulturhus som ska sköta ljus och ljud. Och utöver det tillkommer att få med sig sponsorer och att marknadsföra evenemanget.

– Vi har upptäckt under vägens gång att det är så mycket mer att tänka på än vi visste på förhand, säger Kajsa Cederlund.

Annons

För att täcka scenhyran har de dels bildat studiecirkel, för att få tillgång till projektmedel från ABF och på egen hand tjänat in extra pengar genom att sälja kakor. Vid tidpunkten för intervjun har de sålt omkring 100 biljetter.

Det blir en del känslosamma och lugna låtar att gråta till. Men också mer fartfyllda låtar som säger ”fuck you” till barncancer,

– Redan nu har vi täckt hyran och vet att vi kommer att skänka minst 5 000 kronor till Barncancerfonden. Så för varje extra person som köper biljett nu går intäkterna rakt till välgörenhet, säger Tuva Holmberg.

Konserten blir inte en musikal med en tydlig story utan en samling låtar de själva handplockat, som på ett eller annat sätt har koppling till temat.

– Det blir en del känslosamma och lugna låtar att gråta till. Men också mer fartfyllda låtar som säger ”fuck you” till barncancer, säger Filippa Vahlberg.

– Allt från smörlåtar med Abba till metalbandet Hailstorm.

Annons

Nu kvarstår bara ytterligare repetitioner för att verkligen sätta musiken och liveframträdandet. Förhoppningen är såklart att så många som möjligt ska komma – det ryms trots allt 1 200 personer i publiken.

– Men jag känner lite att det nästan inte spelar någon roll hur många som kommer. Bara att vi tre tagit oss till Skellefteås största scen och lyckats rodda ihop det här är skithäftigt, säger Kajsa Cederlund.

Artikeln är en del av Megafonen 24/3 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons