Annons
Mary Lindmark är med och arrangerar studentbalen som gör comeback efter två år med pandemirestriktioner. Foto: Jonatan Stålhös

Efter två års uppehåll – nu kommer studentbalen tillbaka: ”Var rädd att ingen annan skulle ta initiativ”

STUDENTFIRANDE Mary Lindmark på Balderskolan tog initiativ till att arrangera vårens studentbal. ”Jag var rädd att ingen annan skulle göra det om jag inte gjorde det själv”, säger hon till Megafonen.

Annons

Studentbal med hundratals uppklädda sistaårselever, inåkandes på bilar till röda mattan, är en gammal tradition i Skellefteå som tvingats stå åt sidan under pandemin. Men nu planerar en grupp elever för att gymnasieelevernas fest ska återuppstå i full skala i juni.

– Vi har börjat planering i tid och ligger bra till. Det känns skönt, säger Mary Lindmark, som går sista året på Naturprogrammet.

Annons

Lokal och datum för balen är ännu inte satt. De för just nu diskussioner med ett antal olika aktörer och så snart som bokningen är klar kommer man att presentera alla detaljer. Målet är att erbjuda en bal med alla de traditionella tillhörigheterna: röd matta, middag, dans och DJ.

– Vi spånar också på underhållning under kvällen men har inget klart där än, säger Mary Lindmark.

Hon fick med sig klasskompisen Matilda Chambers och tillsammans har de samlat en grupp på omkring 15 personer från olika program vid Skellefteås gymnasieskolor. De lyckades få ut ordet om balplaneringen genom ett nystartat instagramkonto.

Mary Lindmark är med och arrangerar studentbalen som gör comeback efter två år med pandemirestriktioner. Foto: Jonatan Stålhös

– Vi började följa flera årskurstreor från kontot så att de skulle se att vi finns. Sen har vi haft frågestunder i storys där intresset har varit väldigt stort! Så nu samlar vi all information där, säger Mary, och fortsätter:

– Men även information om andra evenemang, som 100-dagarsfesten. Vi står inte som värd för den men de har sett vad vi gör och hörde av sig. Vårt konto har blivit en plattform för att få ut den informationen också.

Balderskolans skolvärd Rikard Tjärnström finns med som bollplank och har gett många tips utifrån hur balen organiserats tidigare år. Men planeringen styrs helt av eleverna i balkommittéen. De jobbar för att kunna ta emot mellan 500-600 baldeltagare och festen finansieras primärt av biljettförsäljning. Priset har förut varierat mellan 500-1000 kronor men eftersom någon lokal ännu inte är bokad kan Mary inte säga vad biljettkostnaden kommer att landa på.

– Det vore såklart fint att kunna lägga sig lägre i pris eftersom många bara har studiebidraget. Vi letar därför efter någon sponsor, det skulle hjälpa oss att hålla nere biljettpriset, säger hon.

Annons

Mary har ingen tidigare erfarenhet av att arrangera evenemang men kände ingen osäkerhet inför att initiera den här studentfesten.

– Jag skulle inte säga att jag har kontrollbehov men jag var rädd för att ingen annan skulle ta initiativ. Då var det bättre att göra det själv, säger hon och skrattar.

– Men det är bra att vi är så många nu att vi kan fördela arbetsuppgifter. Så kan vi hjälpas åt och se till att ordna en minnesvärd fest.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons