Annons
Foto: Region Västerbotten

Slopade restriktionerna: Regionen fortsätter med besöksregler – gör lättnader vid besök i graviditeten

NYHETER Även om coronarestriktionerna i samhället slopats så gäller fortfarande de flesta av Region Västerbottens besöksregler, men vissa lättnader görs för partners och närstående till gravida.

Annons

Sedan sommaren 2021 har vårdverksamheterna i Region Västerbotten haft regler för den som besöker vården som patient eller anhörig, där syftet är att minska risken för smittspridning av covid-19. Dessa regler finns i huvudsak kvar och gäller tills vidare.

– Smittspridningen i samhället är fortfarande väldigt hög, och vi har ett ansträngt läge i vården där många medarbetare är sjuka. Vi behöver skydda våra patienter och medarbetare för att kunna erbjuda säkra besök i vården. Därför kommer vi ha kvar dessa regler ett tag till, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa i ett utskick.

Vid besök i vården gäller följande:

Besökare ska vara symtomfria.
Håll avstånd till andra och ha god handhygien.
Använd munskydd i väntrum och vid kontakt med vårdpersonal.
Träffa endast den du är där för att besöka.
Besök helst vården ensam, om du har behov av stöd får endast en person följa med. Vårdnadshavare till barn får alltid vara med vid besök.
Undvik att vistas i allmänna utrymmen.
Reglerna gäller oavsett om man är där som patient eller som besökande till en närstående. De gäller också oavsett om man är vaccinerad eller har haft covid-19.

Annons

Vissa vårdavdelningar kan ha särskilda regler för besök hos dem. Innan du gör ett besök kan du ringa den aktuella avdelningen och fråga. Lycksele lasarett tar fortsatt inte emot besök av närstående, men undantag kan beslutas av vårdpersonalen.

Besök under graviditeten

Nu får den som är partner eller närstående återigen följa med till mödrahälsovården vid besök som rör graviditeten. Man får även följa med till specialistmödravården och på rutinultraljud. Region Västerbotten skriver att syskon dock måste stanna hemma.

Annons

En partner eller annan närstående får även vara med vid förlossning och på BB, men måste vara symtomfri och lämna ett negativt test vid ankomsten till förlossningen. Syskon till det nyfödda barnet eller övriga närstående får fortfarande inte göra besök under tiden på BB. För övrigt gäller samma regler som vid andra besök inom vården.

– Våra patienter hör fortfarande till de som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19 och vi behöver därför ha kvar vissa restriktioner. Skillnaden jämfört med tidigare är att partner eller annan närstående får följa med vid besök som rör graviditeten, säger Olov Grankvist, verksamhetschef vid Centrum för obstetrik och gynekologi i länet.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons