Annons
Den 9 februari slopas nästan alla coronarestriktioner. Foto: Pexels

Nu slopas nästan alla restriktioner – det här gäller nu: ”Individen har fortsatt ett stort ansvar”

NYHETER Den 9 februari tas i stort sett alla coronarestriktioner bort. Regeringen och Folkhälsomyndigheten, som tillsammans fattat beslutet, anser att läget i landet är stabilt.

Annons

Efter snart två år av pandemi och olika typer av restriktioner, har de flesta nu slopats.

– Åtgärderna mot smittspridningen ska vara proportionerliga och inte mer inskränkande än nödvändigt. Smittan kommer fortsätta att spridas men får tack vare vaccinationerna inte längre lika allvarliga konsekvenser för samhället som tidigare, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.

Det här innebär bland annat följande:

Offentliga sammankomster och evenemang, som till exempel konserter, kan arrangeras utan smittskyddsåtgärder. Nu finns inget krav på publiktak, avstånd mellan sällskap eller vaccinationsbevis. Publiken behöver inte längre vara sittande.

Restauranger behöver inte sluta servera alkohol, eller stänga, vid klockan 23. Det tidigare maxantalet, 8 personer per sällskap, har tagits bort. Sällskapen behöver inte längre sitta med en meters avstånd.

Annons

Skyltar med text som “Max antal kunder i butiken: 7”, är inte heller längre ett krav. Nu gäller inga kvadratmeterbegränsningar i affärer, på gym, museer, nöjesfält eller liknande platser.

Den som reser kollektivt behöver inte längre bära munskydd vid trängsel. Kravet om att alla resenärer ska ha en sittplats, har också tagits bort.

Mässor kan hållas utan begränsningar i antal deltagare eller krav på vaccinationsbevis.

Nu gäller inte heller någon avrådan att arrangera eller delta i cuper, tävlingar och större aktiviteter inomhus.

Rekommendationen att den som kan ska jobba hemifrån, slopas. Men återgången till arbetet bör ske successivt, enligt Folhälsomyndigheten.

Annons

Det finns inte längre något tak för hur många som får delta i privata fester, eller sammankomster, i hyrda lokaler.

Slutligen är det fritt fram att delta i större sociala sammankomster.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock fortsatt att alla över 12 år vaccinerar sig mot covid-19, och att man stannar hemma om man är sjuk. Ovaccinerade ska fortsätta hålla avstånd och undvika trängsel.

– Individen har fortsatt ett stort ansvar att inte föra smittan vidare genom att stanna hemma när man är sjuk med symtom på covid-19 och att vaccinera sig, säger Karin Tegmark Wisell.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons