Regionen poängterar att individen har fortsatt ett stort ansvar att inte föra smitta vidare, genom att stanna hemma och undvika nära kontakt med andra om man är sjuk med symtom som kan vara covid-19. Ovaccinerade vuxna ska undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.
– De restriktioner som vi har haft på sistone har tyvärr inte bromsat den snabba och höga smittspridningen på det sätt som man hade hoppats på. Därför tror vi inte heller att de slopade restriktionerna kommer att öka smittspridningen i sig, säger Therese Thunberg, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Västerbotten, i pressmeddelandet.
Vaccinationerna är fortsatt avgörande för hanteringen av pandemin.
– Risken att bli allvarligt sjuk av omikronvarianten är liten om man är vaccinerad och har fått en tredje dos. Det är det bästa sättet att skydda sig. Vi har en väldigt hög vaccinationstäckning i Västerbottens län och det gör att vi också har ett bättre utgångsläge för att klara den höga smittspridningen. Pandemin är på inga sätt över, men vi är ett nytt läge, säger Therese Thunberg.
Region Västerbottens arbete för att öka vaccinationstäckningen ytterligare kommer att fortsätta även efter den 9 februari.
För att skydda de mest sårbara är det fortsatt viktigt med riskreducerande åtgärder inom hälso- och sjukvård och äldreomsorgen. Vårdhygien kommunicerar anpassade åtgärder där det är tillämpbart. Tills vidare gäller för vården de rekommendationer som är publicerade.
Påverkan på vården
Läget inom vården är ansträngt, men enligt regionen förväntas de slopade restriktionerna inte leda till en påtagligt ökad belastning.
– Just nu är läget framför allt ansträngt på grund av att många medarbetare är sjuka och vi kan därför inte hålla alla vårdplatser öppna. Vår bedömning är att de släppta restriktionerna inte kommer att leda till någon påtagligt ökad belastning på vården, jämfört med dagens läge. Smittspridningen är redan hög, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.
Just nu vårdas 32 personer på sjukhus med covid-19, varav 4 på IVA. De flesta patienter vårdas inte på grund av covid-19, utan har sökt vård av andra orsaker.
Provtagning upphör
I samband med att restriktionerna upphör kan allmänheten inte längre provta sig för covid-19 med regionens egentestning. Tisdag den 8 februari är därför den sista dagen som Region Västerbottens egenprovtagningar kommer att dela ut provtagningskit till allmänheten.
Personal inom vård och omsorg ska dock fortsätta att provta sig vid symtom och kan hämta provtagningsmaterial som tidigare. Vårdhygien rekommenderar även fortsatt screening av symtomfri vårdpersonal där det pågår.