Annons
Foto: Pexels / Arkivbild

Ny upphandling – kommunens kök knyts samman med lokala bönder

NYHETER I en ny upphandling vill Skellefteå kommun stärka bandet mellan kommunens kök med lokala bondgårdar. Den specificerar även att hela djuren ska tas tillvara i köken: “Får möjlighet att hitta på nya maträtter”

Annons

Redan nu köper Skellefteå kommun in lokalt kött till förskolor, skolor och boenden, men måltidsenheten vill steppa upp det hela. Därför vill de göra en ny upphandling i samarbete med Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

– Vi ska upphandla bondgårdar och koppla ihop dem med kommunala kök som ligger i närheten, säger Carolin Palomaa, verksamhetsstrateg på måltidsavdelningen, i ett pressmeddelande.

– Vi vill att barnen ska veta var maten kommer ifrån, att tacos exempelvis inte växer på träd, men också att vi ska lära oss ta hand om det som finns här. Att vi lär oss förstå värdet av de lokala bönderna och det kött och de grönsaker som de producerar, förklarar hon.

Annons

Tanken är att skolorna ska kunna följa böndernas arbete via sociala medier. Även andra i kommunens målgrupp, unga som gamla, ska kunna känna sig delaktiga.

– Vi samarbetar både med skolorna och Vård och omsorg, så det finns en möjlighet för dem att boka in studiebesök eller att bonden kommer till dem. Planen är också att de finare styckningsdetaljerna ska bli middag åt våra äldre, som ska få det bästa, berättar Carolin.

En annan del specificerar att hela djuren ska tas tillvara i köken.

– Våra kockar kommer att få tillaga och servera alla delar, vilket gör att de lär sig ta hand om hela djuret och får möjlighet att hitta på nya maträtter. De ska också få komma ut och träffa bönderna, säger Carolin.

Annons

Mikael Olofsson, bonde och LRF-representant för Skellefteå, välkomnar initiativet och det stärkta bandet till skolorna.

– Det här känns jättespännande, det kommer att bidra till ett kunskapslyft ute i skolorna. Det är otroligt vilket driv som finns på måltidsavdelningen och roligt att de tar ett steg till i processen med närproducerad mat. Det blir ytterligare en kanal för oss att nå ut, säger han.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons