Annons
Baserat på pressmeddelande
Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare i regionen. Foto: Klas Sjöberg / Region Västerbotten

Nytt läge när restriktioner tas bort – men fortsatt stor smitta i länet: ”Behöver fortfarande visa hänsyn”

NYHETER På onsdag avvecklas de flesta restriktioner som har gällt under pandemin. Smittspridningen är fortsatt hög i Västerbotten och mörkertalet över antal smittade förväntas vara stort, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Under förra veckan konstaterades 4 694 fall av covid-19 i länet, vilket är något lägre än de 4 923 fall som konstaterades under vecka 4. Antalet analyserade prover minskade till omkring 13 100. Av dessa var 33 procent positiva, att jämföra med 31 procent veckan innan.

Mörkertalet bedöms fortfarande vara stort på grund av att många inte rekommenderats provta sig. Många testar sig också med antigentester, så kallade snabbtester, och syns därmed inte i statistiken. Smittspridningen förväntas därför inte ha minskat, även om antalet bekräftade fall har gjort det.

1 579 fall konstaterades i Skellefteområdet, 470 i södra Lappland, 2 574 i Umeområdet och 71 bland personer som är skrivna utanför Region Västerbotten.

– Det går inte att koppla smittspridningen till några särskilda aktiviteter, utan vi har en samhällsspridning av covid-19. Det finns fall i alla åldersgrupper, men det ökar mest bland personer som är 50 år eller äldre, säger biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg i pressmeddelandet.

Annons

Nytt läge i pandemin

På onsdag kommer de flesta restriktioner som har gällt under pandemin att avvecklas.

– På onsdag går vi in i ett nytt läge under denna pandemi. Vi har en hög smittspridning, men tack vare att så pass många är vaccinerade, har en nyligt genomgången covid-19-infektion och att omikron generellt ger en mildare sjukdom kan vi börja leva lite mer som vanligt, säger Therese Thunberg.

Sedan årsskiftet har drygt 20 000 västerbottningar bekräftats smittade med covid-19, vilket motsvarar ungefär 40 procent av de nästan 50 000 fallen i länet sedan pandemins start.

Den storskaliga testningen avslutas denna vecka, vilket innebär att den som bara har milda symtom och klarar sig med egenvård i hemmet inte längre kan ta PCR-test för covid-19. Utlämningen av egentester för allmänhet upphör och sista dagen är tisdag den 8 februari. Vård- och omsorgspersonal kommer kunna hämta provtagningsmaterial som vanligt

Annons

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Testning fokuseras till personal och patienter inom vård- och omsorg, fortsätter Therese Thunberg i pressmeddelandet.

Individen har fortsatt ett stort ansvar att inte föra smitta vidare genom att stanna hemma och undvika nära kontakt med andra om man är sjuk med symtom som kan vara covid-19.

– Pandemin är inte över och vi behöver fortfarande visa hänsyn till varandra genom att stanna hemma när vi har symtom. Våra val gör skillnad och är viktiga för att vi ska kunna leva utan restriktioner, säger Therese Thunberg.

Vaccination avgörande

I Region Västerbotten är 90 procent av de som är 12 år eller äldre vaccinerade med minst två doser. 51 procent av vuxna har fått en tredje dos.

Annons

– Vaccination är det bästa skyddet mot att bli allvarligt sjuk i covid-19, och sett till nationell statistik är det främst ovaccinerade som vårdas på IVA. Om du är en av dem som ännu inte vaccinerat sig så är det dags att göra det, säger Therese Thunberg.

– Bland personer som är 18 år eller äldre rekommenderas även en påfyllnadsdos för att stärka immunförsvaret ytterligare. Det gäller även om du nyligen haft covid-19, fortsätter hon.

Enligt de rekommendationer som gäller från och med onsdag ska ovaccinerade vuxna även vidta särskilda försiktighetsåtgärder genom att undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons