Annons
Författaren och TV-profilen Frida Boisen kommer till Skellefteå. Foto: Magnus Ragnvid

Prisbelönt författare till Skellefteå – har skrivit böcker om svåra uppväxten: “Vill förmedla hopp”

KULTUR Hennes uppväxt kantades av våld, missbruk och övergrepp. De senaste åren har hon skrivit två självbiografiska böcker på temat. Torsdag den 27 januari gästas Skellefteå Stadsbibliotek av författaren och journalisten Frida Boisen.

Annons

Frida Boisen är ute på en rask promenad i centrala Stockholm när Megafonen når henne via telefon.

– Jag ser jättemycket fram emot att komma upp till Skellefte, säger Frida och kapar sista å:et som om det vore självklart.

Även om hon till största del vuxit upp i Göteborg har hon rötter i trakterna kring Husum norr om Örnsköldsvik.

– Jag fick lära mig att prata norrländska när jag var liten, mina morföräldrar förstod knappt om jag pratade på min göteborgska, säger hon.

Många känner nog igen henne från Trolljägarna i TV3, som hon programleder tillsammans med Robert Aschberg. Under sin karriär har hon bland annat varit chefredaktör på Göteborgs-Tidningen, skrivit krönikor i Expressen och Aftonbladet och gett ut böcker om att bli framgångsrik på sociala medier.

Annons

Höll sina upplevelser hemliga

Under 2020 släppte Frida Boisen den sjävbiografiska boken Berätta aldrig om det här och året därpå kom den fristående uppföljaren Du är inte längre min dotter. Båda böckerna handlar om Fridas uppväxt, den första berör hennes mammas självmord och skulden som lades på Frida. I uppföljaren beskriver Frida sin relation med sin pappa, hans våld och missbruk, och övergreppen hon själv utsätts för av en äldre man.

För Frida, som hållit sina upplevelser hemliga hela livet, betydde det mycket att till slut skriva böckerna om sin barndom.

– Det var en lättnad, även om det många gånger varit skitjobbigt. Jag känner mig stolt och glad att min berättelse har hjälpt andra människor med att börja lyfta sina egna ok, säger Frida.

Annons

Kan komma tårar

Frida Boisen är en prisbelönt talare och har tidigare föreläst om sitt framgångsarbete med sociala medier. Det stundande författarsamtalet i Skellefteå kommer att beröra många tunga ämnen som förekommer i Fridas självbiografiska böcker.

– Det är känslosamma ämnen, absolut. Även om det kan komma tårar under sådana här samtal, så brukar det också komma skratt. Min ambition är att sprida en känsla av hopp, säger Frida och lägger till att det är viktigt att vi vågar prata om jobbiga upplevelser.

– Många har upplevelser av våld, övergrepp eller självmord. Istället för att prata om det begraver man det i tystnad, och brottas med känslor som sorg, skuld och skam. Jag vill förmedla att det går att leva och vara lycklig trots att man varit med om fruktansvärda saker, säger hon.

Annons

Det är inte första gången Frida Boisen besöker Skellefteå, i höstas höll hon ett författarsamtal på en lokal bokhandel.

– Det var en underbar skara som kom dit, så jag vet redan att Skellefteborna har många kloka tankar och bra frågor med sig, säger Frida som hoppas att hon kan inspirera fler att dela med sig av sina egna historier.

– Jag tror det finns många Skelleftebor som har författardrömmar, och kanske blir det här knuffen de behöver för att våga börja skriva, säger hon.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt eller har blivit utsatt för våld eller övergrepp:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons