Annons
Foto: Arkivbild

Nya larm om bedrägerier – polisen varnar för hur samtalen kan gå till

NYHETER Polisen i region Nord går ut och varnar för bedragare.

Annons

Den senaste tiden har polisen fått in nya anmälningar om bedrägerier via telefon. Vid dessa händelser har tillvägagångssättet i stora drag varit detsamma, där uppringaren säger sig komma från ett inkassoföretag. Polisen berättar nu hur samtalet kan gå till:

”Bedragare 1 ringer ’Anna’ och säger sig komma från ett inkassoföretag. Enligt bedragare 1 ska Anna ha ett betalningskrav hos inkassoföretaget, till exempel på grund av ett inköp av mobiltelefoner.”

”När Anna svarar att hon inte köpt några telefoner så kopplas samtalet vidare till inkassoföretagets säkerhetsavdelning och bedragare 2. Bedragare 2 säger sig kunna se att någon har kommit över pengar från Annas konto, men att hon kan få sina pengar tillbaka genom att logga in med sitt BankID. Senare upptäcker Anna att det saknas en stor summa pengar från hennes konto.”

Annons

Använd aldrig din bankdosa eller ditt BankID på uppmaning av någon som oväntat ringer dig, varnar polisen. Lämna inte heller ut koder eller andra känsliga uppgifter.

Om någon som du inte känner tar kontakt, och du blir osäker, lägg då på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på personen som kontaktar dig bara för att denne har personliga uppgifter om dig, varnar polisen. Bedragare kan använda information på nätet för att lura dig.

Annons

Om du drabbas av bedrägeri eller misstänker att du blivit utsatt, kontakta banken på en gång. Gör också en anmälan, uppmanar polisen, och ta stöd av dem i din närhet.

Polisen har mer information om hur du kan skydda dig mot telefonbedrägerier här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons