Annons
Boken har namnet "Jag och min far" och finns att läsa på Café Kanel. Foto: Privat

Lokalprofilen Gittan släpper bok: ”Äntligen har jag den i min hand”

NÖJE Lokalprofilen Gittan Smedhs färgrika berättelser har blivit bok, som hon skapat tillsammans med Skelleftebon Annica Bray.

Annons

Carita ”Gittan” Smedh är ett välbekant ansikte för många Skelleftebor och går ofta att hitta på uppskattade Café Kanel i centrum, som hon driver tillsammans med Jens Näslund. Munter och pratglad, med mycket att säga och många historier att berätta.

– Många av mina bekanta har länge sagt att jag borde skriva en bok, men jag kan ju inte skriva. Däremot kan jag berätta. Så träffade jag Annica Bray och hon lovade att hjälpa mig med boken. Jag har berättat och hon har skrivit och äntligen har jag den i min hand, berättar Gittan i ett pressmeddelande.

I boken har Gittan och/eller hennes far ett centrum i berättelserna. Hon tar läsaren tillbaka i tiden till då hennes pappa föds, varifrån läsaren får följa dem in i nutiden.

Annons

– Det svåraste har varit att veta vad som är värt att berätta men där har jag haft hjälp av Annica som sett till att också få ett flöde i boken. Vi har träffats några gånger och jag har berättat olika brottstycken ur mitt liv och hon har sen satt ihop det. Andra har också hjälpt till med korrekturläsning och layout av framsidan och nu har jag fått resultatet. Det känns jättekul, säger Gittan.

– Det finns väldigt mycket mer att berätta men jag har försökt vara försiktig med människorna som passerat revy i mitt liv så vissa saker har jag valt bort men jag har fått med det som var viktigast. En berättelse om min pappa, så att mina halvsyskon som inte haft förmånen av att känna honom ändå ska kunna få en bild av att han hade många goda sidor. Jag saknar honom väldigt mycket, förklarar hon.

Annons

Annica Bray, som skrivit och utformat Gittans bok, berättar att hon uppskattat processen.

– När Gittan och jag arbetade på boken så kom vi självklart in på berättelser som kanske inte direkt handlade om hennes pappa men jag tyckte att de var så fascinerande så jag lyckades övertala Gittan om att berätta dem också. Det har varit otroligt roligt att få dyka in så i en annan människas liv och uppleva både skratt och gråt.

Boken kommer att finnas tillgängligt på Café Kanel, så att besökarna kan läsa under tiden som de fikar, eller köpa med den hem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons