Annons
Foto: Arkivbild

Tioårsjubileum för vintersimmet – som återgår till klassiskt format

SPORT Efter ett digitalt genomförande ska Vintersimmet komma tillbaka "på riktigt" nästa år. Det blir tionde gången som tävlingen anordnas här och arrangörerna hoppas på omkring 400 deltagare.

Annons

Vissa år har deltagare från ett 20-tal länder flockats till vintriga Skellefteå och Öppna Skandinaviska Mästerskapet i vintersim, som ska anordnas på nytt den 12 februari.

Arrangörerna Mörkrets och Kylans Glada Vänner siktar på ett genomföra ett ”riktigt” evenemang denna gång, och försäkrar att det ska göras ansvarsfullt. Projektledaren Stina Renström säger att de tänker följa alla rekommendationer och restriktioner.

– Pandemin har ju ställt till det när det gäller reserestriktioner men vi hoppas även kunna välkomna många utländska tävlande, berättar Stina i ett pressmeddelande.

Annons

De räknar med omkring 400 tävlande, som kommer att göra upp distanserna 25, 50 eller 100 meter. Det ska också arrangeras en stafett på 4 gånger 25 meter. Tävlingen kommer att invigas på kvällen den 11 februari, av landshövdingen Helen Hellmark Knutsson, och då återkommer de populära tävlingarna i vakposei och musik i vak.

”Hälsotrend i hela Sverige”

Den 11 februari kommer det också att anordnas ett seminarium, om hur människor påverkas av mörker och kyla. Det sker genom EU-projektet Världens Coolaste Center.

– Tanken med detta projekt är att vi i Skellefteå ska samla alla världens kunskap om hur människor påverkas av mörker och kyla, förklarar Jarkko Enqvist, som både är projektledare för EU-projektet och för vintersimmet i Skellefteå, i pressmeddelandet.

Annons

Mörkrets och Kylans Glada Vänner har en egen vak vid Café Kajutan i Stackgrönnan och hit bjuds även allmänheten in, för att testa och uppleva charmen med vinterbad.

– Förutom den finns det också många andra vakar i Skellefteå och jag vågar påstå att vår satsning med vintersimmet bidragit till att vinterbad nu blivit en hälsotrend i hela Sverige, avslutar Mats Wahlberg, ordförande för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons