Annons
Jonas Gardell. Foto: Pressbild

Skratt, gråt och innerlighet när Gardell intar kulturhuset: ”Gäller att spänna fast säkerhetsbältet”

NÖJE Den 19 december kommer Jonas Gardell till Skellefteå och Sara kulturhus med sin föreställning. “Det gäller att spänna fast säkerhetsbältet“, säger han.

Annons

Jonas Gardells senaste föreställning Queen of f*cking everything sattes ursprungligen upp i Stockholm och Göteborg 2019.

– Det var ett jättespektakel med dansare, artister och en stor handmålad kuliss som nu ställs ut på museum, berättar Jonas Gardell när Megafonen når honom via telefon i slutet av november.

När han hade spelat klart i Sveriges två största städer ville han åka ut på turné, men i och med att den handmålade kulissen knappt gick att flytta så gjorde han om föreställningen. Resultatet blev en en mer avskalad variant som bokade in på en mängd orter våren 2020.

Annons

Jonas hann med sex föreställningar innan pandemin stoppade resten, men redan då hade han märkt att den mer intima soloföreställningen hade blivit lyckad.

– Föreställningen har blivit mer innerlig och personlig, och det märks att det uppskattas i både recensioner och de kommentarer jag får på sociala medier, säger Jonas.

Ett ord Jonas återkommer till under intervjun är just innerlighet.

– Det är en väldigt varm föreställning. Vi skrattar, vi gråter, och så skrattar vi igen. Det är mycket kärlek och jag tycker att ordet innerlighet är något som speglar känslan, säger han.

Annons

Men det är även rappt och många snabba vändningar.

– Det gäller att spänna fast säkerhetsbältet. Man får inte vara för onykter, för då hänger man inte med. Vi avverkar allt från plumpa gladsnuskiga skämt till djupt allvarliga ämnen. Bägge delarna har sin plats, och det är det som gör föreställningen speciell, säger Jonas.

Nyfiken på Sara kulturhus

Just Skellefteå är en av få orter som lagts till på turnéplanen efter att covidrestriktionerna lättades tidigare i höst. Resterande städer är sådant som var planerat redan våren 2020.

– Våren 2020 fanns inte Sara (kulturhus), men vi har vetat att hon varit på gång. Jag är hemskt nyfiken på att komma upp och uppträda där, säger Jonas som berättar att han uppträdde i en “obskyr liten rockklubb” när han besökte Skellefteå för den första gången för länge sedan.

– Jag har verkligen börjat på de allra minsta ställen, och sedan jobbat mig uppåt. Nu ska jag in i den här träskrapan, säger han och ler.

Annons

Genom artisten Lisa Nilssons instagramkonto har han fått en inblick i scenen han ska stå på.

– Jag såg även vilket fint hotellrum hon hade, vilket är bra så att jag vet om jag ska vara nöjd eller inte med det jag får, säger han och skrattar.

Han tror att det nya kulturhuset kommer att bidra positivt till utbudet av konserter och föreställningar i framtiden.

– Där det finns bra scener, dit kommer artisterna. Det här kommer att betyda jättemycket för stan, säger han.

Artikeln är en del av Megafonen nr 12 – 2021. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons