Annons
  • Lisa Berg spelar hockey i Skellefteå AIK – och målar skor på fritiden.
  • I sin garderob målar Lisa Berg skor.
  • Skellefteås skyline med Lejonströmsbron, Landskyrkan, Sara Kulturhus och Skellefteå Kraft Arena.
  • Tigerränder och taggtråd. Ett välbekant tema för de flesta Skelleftebor.

Skelleftebon Lisa skapar unika skor – i sin garderob: ”Min dröm är att kunna leva på det här”

MODE Om du vill ha unika skor är Lisa Berg rätt person att ta hjälp av. I sin garderob förvandlar hon vanliga sneakers till konstverk.

Annons

Lisa Berg är uppväxt i Värmland men flyttade till Örnsköldsvik för att gå hockeygymnasium. Efter studenten blev hon värvad till Skellefteå AIK – där hon blivit kvar i 2,5 år.

– Jag har varit skadad i två säsonger, men trivs så bra med laget att jag velat stanna ändå, berättar hon.

Till denna säsong är hon tillbaka i spel – men det är inte själva hockeykarriären den här artikeln ska handla om. Vid sidan av hockeyn har Lisa utvecklat en annan kreativ hobby; att måla på skor.

Det började i Modo då vi fick träningsskor som var superlila.

– Det började i Modo då vi fick träningsskor som var superlila. Det var ingen som tyckte om färgen, så jag testade att spraya dem. Det höll inte jättebra, men det var där idén växte fram, berättar hon när vi ses i den 34 kvadratmeter stora lägenheten på Getberget.

Annons

Med tiden experimenterade hon vidare för att få färgen att fästa på skor. Först målade hon om sina egna tygskor, och sedan gjorde hon en present till sin brorsdotter.

– När kompisarna ville att jag skulle måla deras skor också så tänkte jag att det var lika bra att starta ett instagramkonto för att se vilket intresse som fanns, och sen har det rullat på.

I sin garderob målar Lisa Berg skor.

I en av lägenhetens garderober har Lisa skapat en kreativ hörna där hon kan hålla på med sina projekt. Till en början satt hon vid köksbordet, men det blev inte hållbart i längden.

– Nej, det var för jobbigt att plocka fram och bort allt, säger hon.

Annons

Två av de skor hon nyligen har målat har motiv kopplat till Skellefteå. Det ena paret är svartgult med både tigerränder och taggtråd. Det andra visar Skellefteås skyline med Lejonströmsbron, Landskyrkan, Sara Kulturhus och Skellefteå Kraft Arena.

– Den här är till en av våra lagledare, förklarar Lisa och pekar på den sistnämnda.

Tigerränder och taggtråd. Ett välbekant tema för de flesta Skelleftebor.
Skellefteås skyline med Lejonströmsbron, Landskyrkan, Sara Kulturhus och Skellefteå Kraft Arena.

Att måla på skor är en konst. Dels behöver du rätt färg – men framförallt behöver du göra ett bra grundarbete.

– Alla skor har ett topplack för att skydda skorna. Det måste jag först ta bort med aceton och sandpapper. Därefter kan jag måla, men bara med tunna lager så att det inte ska spricka, säger Lisa.

Alla skor har ett topplack för att skydda skorna.

Hon använder en speciell läderfärg från USA, och avslutar med ett nytt topplack.

– Då ska färgen hålla, säger Lisa som berättar att hon målat ett par fotbollsskor med gott resultat som svar på frågan om färgen sitter kvar.

Annons

Antalet målade skor ökade under förra vintern, jämfört med tidigare. Dels för att hon varit skadad, och dels för att coronapandemin satte stopp för gemensamma träningar. Nu finns inte lika mycket tid längre.

– Jag jobbar heltid plus att vi tränar sex dagar i veckan, då finns det inte mycket tid över till det här, men jag försöker att göra så mycket jag hinner på helgerna, säger Lisa som vill måla mer i framtiden:

– Min dröm är att kunna leva på det här. Kanske i kombination med att göra väskor eller något annat i läder, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons