Annons
Utbildningen vänder sig till elever som tycker om skog och mark. Foto: Patrick Degerman

Ny gymnasieutbildning i höst – för de som vurmar för naturen och vill visa andra: ”Den ligger rätt i tiden”

NYHETER Till hösten 2022 startar en ny naturturism-utbildning på Naturbruksgymnasiet i Burträsk, som samarbetar med företag i branschen. Genom utbildningen blir eleverna certifierade guider.

Annons

Naturbruksgymnasiet ser hur intresset för inrikesturism växer. Inte minst här i norr, berättar läraren Leif Lindroth. Det intresset ska naturturism-programmet ta vara på, den nya utbildningen vänder sig också till elever som tycker om att vistas i naturen.

Leif Lindroth berättar att detta är mycket av en aktivitetsledarskapsutbildning. Elever som går naturturism kan antingen rikta in sig på naturguide eller jakt- och fiskeguide.

– Det är en utbildning i att leda människor med olika förutsättningar och erfarenheter av att vara ute i skog och mark, säger Leif Lindroth på Skellefteå kommuns hemsida.

Annons

De samarbetar också med företag i branschen, så eleverna ges möjlighet till praktik.

”Ligger rätt i tiden”

Erik Burstrand, avdelningschef för gymnasiet i Skellefteå kommun, säger att detta startade med att de ville bredda Naturbruksgymnasiets karaktär genom att lägga till ytterligare ett val, förutom de tidigare utbildningarna inom djurvård och skogsbruk.

– Vi vill kunna erbjuda sådant som ungdomarna visar intresse för. Vi har sett ett ökat intresse i samhället när det gäller att vistas i skog och mark, med allt fler som snör på sig vandrarkängorna. Jag tror att den här utbildningen ligger rätt i tiden, berättar han.

Annons

Leder till yrkesexamen

När utbildningen är avslutad lämnar man även skolan som en certifierad naturguide.

– Då är man redo att kliva ut på arbetsmarknaden inom besöksnäringen, om det så är i Västerbotten eller på en annan plats, säger Leif Lindroth på kommunens hemsida.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons