Annons
Tartuffe. Foto: Norrlandsoperan

Komisk opera klar för Skellefteå – blir operapremiären i kulturhuset: ”Fart, fläkt och falskhet utlovas”

MUSIK Till våren blir det operapremiär i Sara kulturhus. Den 17 maj kommer den komiska operan Tartuffe kommer till Skellefteå.

Annons

Operan är baserad på Molières klassiska pjäs om den slipade bedragaren Tartuffe.

I den gestaltas en överklassfamilj som bit för bit går sönder under inflytandet av en religiös demagog. Det är den amerikanska tonsättaren Kirke Mechem som gestaltat Tartuffe i operaformat och i vår har den Skandinavienpremiär. I ett pressmeddelande utlovas en roande, upprörande och rörande upplevelse i danska Anne Barslevs regi.

Dan Turdén, operachef vid Norrlandsoperan, ser mycket fram emot föreställningen.

Annons

– Som opera är Tartuffe en okänd doldis men ursprungspjäsen har klassikerstatus. Med tonsättaren Kirke Mechems underfundiga tonspråk får Molières text ännu mer flöde, då den alltid så viktiga timingen genialiskt tagits tillvara på. Allt blir en rafflande skrattspegel när den hycklande Tartuffe bedrägligt drar ner byxorna på familjefadern Orgon. Fart, fläkt och falskhet utlovas, försäkrar operachefen i pressmeddelandet.

Den välkomnas också av Sofia Andersson Lundberg, programchef på kulturhuset.

– Vi jobbar ständigt med att försöka ha en bra bredd på programmet. Därför känns det fint att nu kunna presentera den första operan i huset, berättar hon i utskicket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons