Annons
Ett cirka 9 600 år gammalt älgskelett som visas i Storsia. Det hittades under Norra Järnvägsgatan år 1944 och ingår sedan dess i Skellefteå museums samlingar. Foto: Skellefteå museum

Invigning satt för ny utställning i Skellefteå – om historien i bygden: ”Jag är stolt och förväntansfull”

KULTUR Efter sex års planering, renovering och byggande har ett invigningsdatum nu satts för Skellefteå museums nya, permanenta utställning "Storsia" – om historien i Skellefteå, Norsjö och Malå.

Annons

Namnet är en lek på ortsnamn och dialekter och kan ungefär översättas till ”det stora området”. Och stort är det, både till rumslighet och innehåll. På den översta våningen i huvudbyggnaden på Nordanå breder ”Storsia” ut sig över 500 kvadratmeter. Här tas besökaren med på en resa genom Skellefteås, Norsjös och Malås historia – från 9 000 år före vår tideräkning till år 2020. Historien presenteras kronologiskt, i nio epoker.

Det är Eva Hellerqvist som har formgett och projektlett utställningen. Hon berättar i ett pressmeddelande att hon ser mycket fram emot att välkomna besökare i Storsia.

– Jag är stolt och förväntansfull inför Storsia. Det är en utställning som håller väldigt hög nivå, och kommer vara ett besöksmål att återkomma till, säger Eva Hellerqvist.

Annons

– Den är utformad med ett tydligt flöde som ger besökaren en överblick, samtidigt som den är innehållsrik och detaljerad. I varje tidsepok känner man tidens anda – både i form av berättelser, föremål och bilder, fortsätter hon i pressmeddelandet.

Storsia följer skolans läroplan och uppges ha ett tydligt pedagogiskt upplägg, med kärnfulla texter och material från museets arkiv. Allt som finns i det fysiska rummet finns även tillgängligt digitalt, på flera språk. I den digitala miljön vägleds besökaren också till fördjupningstexter i andra arkiv och magasin, vilket är unikt för Storsia.

Den nya utställningen kommer att invigas på Nordanå under helgen den 9-10 april.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons