Annons
Skellefteå buss vd Marie Andersson. Foto: Daniel Eriksson / Pressbild

Ny zonindelning i lokaltrafiken – prisskillnader jämnas ut • Dyrare för vissa och billigare för andra

NYHETER I morgon onsdag börjar en ny zonindelning att gälla i lokaltrafiken. Resorna blir billigare för vissa och dyrare för andra.

Annons

I dag är lokaltrafiken indelad i tre zoner. Den första omfattar centrala Skellefteå och Bergsbyn, den andra Ursviken och den tredje Skelleftehamn. Biljettpriserna varierar, men i morgon blir det ändring på det. De tre zonerna blir en och priset blir enhetligt.

Förändringen har röstats igenom av både kommunfullmäktige och regionfullmäktige.

– Det här är en av flera förändringar som ska göra det enklare och mer attraktivt att resa med buss, säger Marie Larsson, vd för Skellefteå buss, i ett pressmeddelande.

Annons

Lägre och högre pris

Detta innebär att vissa resor blir dyrare och andra billigare. Marie förklarar att priset blir lägre för resenärer som bor längre ut i lokaltrafiksystemet, exempelvis i Ursviken.

– I centrala stan blir det dock dyrare, framför allt om man löser enkelbiljett på bussen. Det är alltid billigare om man löser biljett i förväg via app eller webb. Vi vill uppmuntra det, eftersom både köbildning och smittspridning kan minimeras då, fortsätter Marie.

– Man får dessutom bättre priser om man löser ett periodkort, som ett månadskort. Vi har försökt hålla att ned priserna på dem, för att uppmuntra folk att åka kollektivt.

Annons

”Rustar för framtiden”

Härnäst hoppas Skellefteå buss även förenkla biljetthanteringen. Bolaget deltar i ett samarbetsprojekt i norr, genom vilket en mobilapp upphandlas. Appen ska hantera biljetter och betalning, och även ge realtidsinformation om var bussen befinner sig.

– Vi rustar oss för framtiden. Skellefteå genomgår just nu en stor förändring och växer i snabb takt. Det är viktigt att Skellefteå buss är en del av den utvecklingen, säger vd:n.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons